Trump neće spriječiti Comeya da svjedoči

Donald Trump ima pravo spriječiti Jamesa Comeya da svjedoči, ali neće primijeniti svoju privilegiju (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump neće iskoristiti svoje predsjedničke ovlasti i spriječiti bivšeg šefa Federalnog istražnog biroa Jamesa Comeya da svjedoči pred Kongresom, prenose agencije.

“Predsjednik ima pravo to učiniti, ali neće primijeniti svoju privilegiju kako bi omogućio brzo i temeljito ispitivanje činjenica koje traži Odbor američkog Senata za obavještajne poslove”, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Comey je predvodio istragu o mogućem miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Dok je prošlog mjeseca vodio istragu, Trump ga je otpustio.

Novi problemi za Trumpa

Kako je The New York Times ranije prenio, saslušanja Comeya bi mogla izazvati još problema Trumpu po pitanju navoda o ruskom miješanju u predsjedničke izbore u SAD-u prošle godine.

Doktrina predsjedničke ovlasti da spriječi svjedočenje nema svoje uporište u Ustavu, ali su se na nju pozivali predsjednici SAD-a još od vremena Georgea Washingtona, kako njihovi privatni razgovori i prepiska ne bi došli do Kongresa.

Očekuje se, prema toj doktrini, da američki predsjednik SAD-a, kao izvršna vlast, od svojih pomoćnika dobiva iskrene savjete, bez brige da li će oni biti otkriveni zakonodavnoj vlasti – Kongresu.

Izvor: Agencije