Premijer UAE-a: Katar da se vrati pod okrilje GCC-a

Al Makotum je upotrijebio poznati arapski proverb, pozivajući građane da stave interese komšija ispred svojih (Instagram)
Al Makotum je upotrijebio poznati arapski proverb, pozivajući građane da stave interese komšija ispred svojih (Instagram)

Premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija je u poemi pozvao Katar da se “vrati pod okrilje“ Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja (GCC).

“Sada je vrijeme da se ujedinimo, da budemo jedno srce i da se štitimo međusobno bez inata i mržnje“, naveo je šeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoum u poemi koju je napisao na arapskom.

UAE, Saudijska Arabija, Egipat i Bahrein provode blokadu Katara, optužujući Dohu da “podržava terorizam“.

Katar je odbacio optužbe.

Al Maktoum, koji je poznat po pisanju poema, iznio je svoj stav u više pomirljivom tonu nego ministar vanjskih poslova UAE-a Anwar Gargash, koji je upozorio da bi blokada Katara mogla trajati godinama, ako ta zemlja ne promijeni politiku.

Interesi komšija

Pjesma, objavljena u utorak, naglašava da su UAE bolji od susjeda, pošto dolaze ”iz jednog plemena, jednog mesa, jedne i zemlje i religije”.

Al Makotum je pozvao građane da stave interese komšija ispred svojih.

“Pomozimo im, kao što su oni pomagali nama“, naveo je on.

On je također napisao: “Mi ćemo nastaviti da otvoreno savjetujemo Katar u skladu s uputama poslanika Muhammada, koji je kazao: Vuk jedino pojede ovcu kada napusti stado“, napisao je on.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO