Premijer UAE-a: Katar da se vrati pod okrilje GCC-a

Al Makotum je upotrijebio poznati arapski proverb, pozivajući građane da stave interese komšija ispred svojih (Instagram)

Premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija je u poemi pozvao Katar da se “vrati pod okrilje“ Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja (GCC).

“Sada je vrijeme da se ujedinimo, da budemo jedno srce i da se štitimo međusobno bez inata i mržnje“, naveo je šeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoum u poemi koju je napisao na arapskom.

UAE, Saudijska Arabija, Egipat i Bahrein provode blokadu Katara, optužujući Dohu da “podržava terorizam“.

Katar je odbacio optužbe.

Al Maktoum, koji je poznat po pisanju poema, iznio je svoj stav u više pomirljivom tonu nego ministar vanjskih poslova UAE-a Anwar Gargash, koji je upozorio da bi blokada Katara mogla trajati godinama, ako ta zemlja ne promijeni politiku.

Interesi komšija

Pjesma, objavljena u utorak, naglašava da su UAE bolji od susjeda, pošto dolaze ”iz jednog plemena, jednog mesa, jedne i zemlje i religije”.

Al Makotum je pozvao građane da stave interese komšija ispred svojih.

“Pomozimo im, kao što su oni pomagali nama“, naveo je on.

On je također napisao: “Mi ćemo nastaviti da otvoreno savjetujemo Katar u skladu s uputama poslanika Muhammada, koji je kazao: Vuk jedino pojede ovcu kada napusti stado“, napisao je on.

Izvor: Al Jazeera