Objavljen snimak policijskog ubistva Afroamerikanca

Pucnjava koja se desila 6. jula 2016. izazvala je pažnju cijele zemlje jer je Castileova djevojka na Facebooku uživo snimala kada je on preminuo (AP)

Video snimljen iz policijskog vozila kako policajac u Minnesoti puca u vozača Afroamerikanca, čiji su posljednji trenuci života uživo emitirani na Facebooku, prvi je put dostupan javnosti, samo nekoliko dana nakon što je policajac oslobođen optužbi za ubistvo.

Snimak je zabilježio razgovor između Philanda Castilea (32) i policajca Jeronima Yaneza u incidentu koji je izazvao proteste širom SAD-a prošle godine.

Videokamera iz automobila snimila je kako Yanez prilazi Castileovom autu i objašnjava mu da ga je zaustavio jer mu nisu radila svjetla kod kočenja. 

Yanez (29), koji nije proglašen krivim za ubistvo i druge optužbe, počeo je pucati samo nekoliko sekundi nakon što je Castile rekao da ima pištolj.

“Gospodine, moram Vam reći, ja nosim oružje”, rekao je Castile. Prije nego što je završio tu rečenicu Yanez je izvukao pištolj i rekao: “U redu. Nemoj za njim posezati.”

Yanez je vikao “Nemoj ga izvaditi!” prije nego što je pucao u automobil.

Castile, radnik u kafeteriji jedne osnovne škole, imao je dozvolu za nošenje oružja. Na snimku se nakon toga može vidjeti kako dolaze nova policijska vozila i vozila hitne pomoći, dok Yanez teško diše, psuje i pokušava drugim policajcima objasniti šta je uradio.

Iako se snimka i ranije opisivala i prikazana je poroti u sudnici, nikada prije nije bila dostupna javnosti.

Pucnjava koja se desila 6. jula 2016. izazvala je pažnju cijele zemlje jer je Castileova djevojka Diamond Reynolds uživo snimala posredstvom Facebooka nakon što je policajac pucao.

Yanez je svjedočio da je Castile ignorirao njegovu naredbu da ne izvlači pištolj te da se bojao za svoj život. 

Policajci su izvukli Castilea iz vozila pokušavajući ga oživjeti. 

Izvor: Al Jazeera i agencije