IFJ: S. Arabija i Emirati koriste novinare kao ‘političke lopte’

Jedan od zahtjeva zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom jest zatvaranje Al Jazeera Media Networka (Reuters)

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala je zemlje članice Vijeća za saradnju Zaljevskih zemalja (GCC) i njihove saveznice koje su prekinule odnose s Katarom da prestanu koristiti novinare kao “političke lopte” dok rizik od razdvajanja porodica zbog nastojanja da se zatvori Al Jazeera i dalje postoji.

Najveća federacija novinara na svijetu navela je da je veliki broj neprofitnih organizacija i vlada pozvao Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein da prekinu blokadu Katara.

“Samo na Al Jazeeri i BeIN Sportsu ugrožena su 44 državljana Saudijske Arabije, 13 Bahreina i jedan UAE-a. Stotine novinara doselile su se u Dohu kako bi radili u katarskim medijskim kućama, neki su i sklopili brak sa državljanima, odnosno državljankama Katara. Sada se te porodice nasilno pokušavaju rastaviti”, saopćio je IFJ.

Zatvaranje Al Jazeerinih ureda

Jedan od zahtjeva zemalja predvođenim Saudijskom Arabijom jest zatvaranje Al Jazeera Media Networka.

Anthony Bellanger, generalni sekretar organizacije sa sjedištem u Briselu, u saopćenju je naveo: “Mi u potpunosti osuđujemo poteze kojima se silom želi zatvoriti Al Jazeera, ostaviti njene novinare bez poslova i potkopati sloboda informiranja i prava na slobodu govora i medija.”

Al Jazeerini uredi u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Egiptu zatvoreni su, dok su veb-sajtovi i mreže zabranjene u Saudijskoj Arabiji, Egiptu, UAE-u i Bahreinu.

“Novinari rade svoj posao i njihove porodice, muževi, žene, djeca ne smiju biti iskorišteni kao političke lopte u ovom sporenju. Sada postoji velika opasnost da njihova ljudska prava budu ugrožena”, kazao je Bellanger.

Izvor: Al Jazeera