Putin: Rusi sve siromašniji

Putin tvrdi da Rusija nije učinila ništa što bi isprovociralo mjere Senata SAD-a (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je da su primanja građana u toj zemlji opala i da 13,5 posto Rusa trenutno živi ispod granice siromaštva, prenosi AP.

Govoreći na telekonferenciji emitiranoj uživo na nacionalnoj televiziji, također je rekao da je Rusija izašla iz recesije uprkos kontinuiranim sankcijama Zapada.

Dodao je da su ograničenja prisilila njegovu zemlju da se “okrene našim mozgovima” kako bi se smanjila ovisnost o izvozu energenata.

Putin je osudio odluku Senata SAD-a da uvede nove sankcije Rusiji, kao odraz zapadnih napora u “suzbijanju” Rusije, ali je insistirao da će te mjere samo ojačati njegovu zemlju.

Miješanje u američke izbore

Senat pod republikanskim vodstvom glasao je u srijedu da kazni Moskvu zbog njenog miješanja u prošlogodišnje američke izbore, usvajajući niz sankcija protiv ključnih sektora ruske ekonomije i pojedinaca koji su izveli cyber-napade.

Mjere Senata uslijedile su nakon što su nekoliko paketa ostalih sankcija uveli Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zbog ruske aneksije ukrajinskog Krimskog poluotoka i podrške Moskve proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Putin tvrdi da Rusija nije učinila ništa što bi isprovociralo mjere Senata SAD-a, rekavši da one pokazuju zapadnu politiku suzbijanja Rusije i da također odražavaju unutrašnja politička trvenja u SAD-u.

“To je dokaz kontinuirane unutrašnje političke borbe u SAD-u”, rekao je.

Putin je izjavio da su sankcije dale Rusiji podsticaj da se riješi svoje ovisnosti o izvozu nafte i plina i da “okrenemo naše talente i mozgove” razvoju drugih industrija.

Naglasio je da su elektroindustrija, zračna industrija i poljoprivreda doživjele napredak.

Zabrana uvoza

Rusija je odgovorila na američke i evropske sankcije prekidajući većinu uvoza hrane sa Zapada, u potezu koji je pomogao jačanju ruske poljoprivrede.

Ruski farmeri apelirali su na Kremlj da održi na snazi zabranu uvoza čak i u slučaju da Zapad ukine sankcije, ali je Putin rekao da, ako “naši partneri ukinu sankcije protiv naše ekonomije, mi ćemo odgovoriti na isti način”.

Ruski čelnik izjavio je da je “kriza gotova”, ukazujući na skromni ekonomski rast tokom proteklih devet mjeseci, nisku inflaciju i rast valutnih rezervi.

Putin je kazao da je pad cijena nafte bitniji faktor za usporavanje ruske ekonomije nego sankcije.

Priznao je da se ruska ekonomija tek treba riješiti ovisnosti o izvozu sirovina, ali je naglasio da je neenergetski izvoz u porastu.

Izvor: Agencije