Mattis: Blokada Katara jest ‘kompleksna situacija’

'Vjerujem da je princ Thani naslijedio kompliciranu, veoma tvrdu situaciju i da pokušava okrenuti društvo u ispravnom smjeru', rekao je Mattis (AP)
'Vjerujem da je princ Thani naslijedio kompliciranu, veoma tvrdu situaciju i da pokušava okrenuti društvo u ispravnom smjeru', rekao je Mattis (AP)

Blokada Katara koju sprovode zaljevske zemlje “veoma je kompleksna situacija” i područje gdje se mora naći zajedničko tlo, rekao je američki ministar odbrane Jim Mattis.

Mattis je ovo izjavio prije razgovora SAD-a sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Adelom al-Jubeirom u vrijeme kad zaljevska kriza ulazi u svoju drugu sedmicu.

Bivši general izjavio je pred Odborom za oružane službe da je katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani naslijedio kompliciranu situaciju koju vodi u ispravnom smjeru.

“Vjerujem da je princ Thani naslijedio kompliciranu, veoma tvrdu situaciju i da pokušava okrenuti društvo u ispravnom smjeru”, rekao je Mattis.

“Ali, svi se slažemo da je pronalazak bilo kakvih terorističkih grupa neprijateljski čin prema našim interesima”, dodao je.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su veze s Katarom prošlog ponedjeljka optužujući zemlju da podržava “ekstremizam” i Iran, što su optužbe koje je Katar odbacio kao neutemeljene.

Optužbe za Trumpovo ponašanje

Mattis je dodao da vjeruje kako se Katar “kreće u ispravnom smjeru” kad su u pitanju navodi o njegovom navodnom finansiranju terorizma.

Tokom saslušanja kongresmen Adam Smith rekao je da on nije “sasvim siguran” u ispravnost strategije koju američka administracija sprovodi kad je u pitanju Katar, optužujući predsjednika Donalda Trumpa da nije bio od pomoći u petak kad je napao Katar i stavio se na stranu Saudijske Arabije.

“Trebali bismo pronalaziti načine kako da riješimo problem umjesto što dolijevamo ulje na vatru”, rekao je Smith.

Zračna baza Al-Udeid, koja se nalazi u Kataru, najveća je američka zračna baza na Bliskom istoku i služi kao istureno operaciono komandno mjesto američke Centralne komande. Osim toga, baza je sjedište za otprilike 10.000 američkih vojnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO