Kuvajt: Spor u Zaljevu mogao bi imati neželjene posljedice

Šeik Sabah boravio je prošle sedmice u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru kako bi pokušao naći diplomatsko rješenje krize (Reuters)

Emir Kuvajta, koji je vodio posredovanje kako bi se riješila kriza država Perzijskog zaljeva, upozorio je da bi spor između Katara i još tri članice Vijeća zaljevske saradnje (GCC) mogao dovesti do “neželjenih posljedica”.

Šeik Sabah Al-Ahmad Al-Sabah, prenosi državna novinska agencija Kuvajta, u ponedjeljak je rekao da mu je bilo teško vidjeti podjelu među članicama GCC-a.

“Veoma je teško za nas, generaciju koja je napravila GCC prije 37 godina, vidjeti podjele među članicama, koje mogu dovesti do neželjenih posljedica. Proživio sam prve trenutke života GCC-a i zato ne mogu stajati nijemo i ne pokušati posredovati za novi kontakt braće. To je dužnost koju ne mogu ostaviti”, istakao je on.

“Bez obzira koliko sve to bude teško, dat ću sve od sebe da posredujem među braćom.”

Šeik Sabah (87) boravio je prošle sedmice u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru kako bi pokušao naći diplomatsko rješenje krize.

Kuvajtski proces

Ministar vanjskih poslova Katara šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani ranije u ponedjeljak rekao je da ostaje posvećen kuvajtskom procesu.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske i saobraćajne veze s Katarom prošle sedmice, optužujući ovu državu da podržava “terorizam”, što iz Dohe kategorično odbijaju.

Tri države Perzijskog zaljeva također su naredile katarskim državljanima da odu u roku dvije sedmice, a isti rok dobili su državljani Saudijske Arabije, UAE-a i Bahreina da napuste Katar.

Amnesty International kritizirao je te odluke, optuživši zaljevske države da se igraju životima hiljada osoba u sporovima sa susjedima.

Sankcije su također poremetile uvoz hrane i drugih materijala u Katar te ponukale mnoge strane banke da umanje poslovanje s ovom državom.

Izvor: Al Jazeera i agencije