Iran poslao 450 tona hrane u Katar

Katar je obećao građanima tri arapske nacije da će imati "potpunu slobodu" da ostanu u toj državi (Reuters)

Iran je danas uputio u Katar pet aviona sa lako kvarljivim namirnicama, poput voća i povrća, izjavio je glasnogovornik iranskog nacionalnog avioprijevoznika Iran Air. 

“Do sada je pet aviona sa lako kvarljivim namirnicama poput voća i povrća poslano u Katar, a u svakom se nalazi oko 90 tona namirnica”, rekao je Shahrouk Noushabadi za AFP.

Prema njegovim riječima, tokom dana će biti upućen još jedan avion u Katar.

Iranski zvaničnici ranije su saopštili da će ta zemlja izvoziti hranu u Katar morskim putem, jer su Saudijska Arabija i tri druge države prekinule diplomatske veze sa Katarom, optužujući tu naftom bogatu zemlju da podržava terorizam.

Katar snažno odbacuje te navodi i naziva ih neutemeljenim.

Uvoz hrane

Poluzvanična iranska agencija Fars citirala je šefa Unije izvoznika poljoprivrednih proizvoda Rezu Nurania, koji je kazao da brodovi poslani iz Irana mogu stići do Katara za 12 sati, prenosi AP.

Katar se oslanja na uvoz hrane koja kamionima stiže preko granice sa Saudijskom Arabijom. Al Jazeera je ranije izvijestila da su se na toj granici već formirali kamioni sa hranom, kojima je onemogućeno da uđu u zemlju.

Nešto ranije, Iran je saopštio da povećane tenzije među zemljama Perzijskog zaljeva, ugrožavaju interese svih u regionu i pozvao na “političke i mirovne napore” u rješavanju krize.

Iranski ministar vanjskih poslova Bahram Ghasemi pozvao je na “jasan i eksplicitan dijalog”.

Tillerson razgovarao s Cavusogluom

U međuvremenu, američki državni sekretar Rex Tillerson i ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu razgovarali su o situaciji u Siriji i sukobu između zaljevskih zemalja i Katara, saopštio je danas neimenovani izvor iz turskog Ministarstva vanjskih poslova, javljaju agencije.

Dvojica zvaničnika razgovarali su kasno sinoć na Tillersonov zahtjev, nakon što je američki državni sekretar zatražio u petak od Saudijske Arabije i zaljevskih zemalja da ublaže blokadu Katara, istakavši da će to izazvati nenamjerne humanitarne posljedice i utjecati na borbu SAD-a protiv grupe Islamska Država Irak i Levant (ISIL),  javlja Reuters.

Turski premijer Binali Yildirim rekao je u subotu navečer kako bi zaljevska kriza mogla prerasti u globalni problem ako se tenzije rasplamsaju.

„Rizik da bi ovaj slučaj mogao prerasti u globalni problem je veoma visok najviše zbog geostrateške prirode regiona. Pozivamo sve strane da se ponašaju odgovorno i da nastave sa smanjivanjem tenzija umjesto njihovim povećavanjem“, rekao je Yildirim.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odobrio je u petak zakon o povećanju vojne saradnje sa Katarom, uključujući i dogovor o slanju turskih vojnika u tu zemlju.

Izvor: Al Jazeera i agencije