Moskva ne priznaje odluku Vijeća Evrope o Krimu

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da podržava pobunjenike i šalje vojnike preko granice, što Moskva negira (Arhiva)

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je da je odluka Komiteta ministara Vijeća Evrope u kojoj se konstatira da je stanje ljudskih prava na Krimu pogoršano nevažeća u političkom i pravnom smislu.

“Kijevska razmatranja o ‘teškoj sudbini’ stanovništva u virtualnom ukrajinskom Krimu, koja je štampao Komitet ministara, izgrađena, očigledno, po analogiji s aktualnom situacijom u drugim regionima koji se nalaze pod kontrolom aktualnih ukrajinskih nacionalističkih vlasti, nemaju ničeg zajedničkog sa stanjem stvari u Republici Krim i federalnom gradu Sevastopolju u Ruskoj Federaciji”, navedeno je u saopćenju, prenosi Sputnjik.

‘Politički i pravno ništavna’

Ministarstvo dodaje da Ruska Federacija nipošto ne smatra sebe obaveznom da poštuje odluku Komiteta ministara i da ne smatra primjerenim da se ukrajinska strana služi njome u svojim daljnjim propagandnim kreacijama.

“Za nas je ta odluka, s obzirom na njen nekonsenzusni karakter, politički i pravno ništavna. Mi smo podnijeli na razmatranje Komitetu ministara Vijeća Evrope nacrte odluka o podršci Minskom procesu i narušavanju ljudskih prava u Ukrajini”, navedeno je u saopćenju.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da podržava pobunjenike i šalje vojnike preko granice, što Moskva negira.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada