Britanski princ Philip se povlači iz javnog života

Princ Philip, vojvoda od Edinburgha, u prošlosti je imao srčane probleme (AP)

Britanski princ Philip, 95-godišnji suprug kraljice Elizabeth II, ove jeseni će se trajno povući iz javnih aktivnosti, saopćila je danas Buckinghamska palata.

Odluka, prema kojoj će Vojvoda od Edinburgha do augusta učestvovati u javnim aktivnostima, donijeta je uz punu podršku kraljice, napominje se u saopćenju, prenosi AFP.

Iz Palate ističu da će britanska kraljica i dalje učestvovati u kompletnom programu javnih aktivnosti, dok će princ Philip nastaviti da vodi mnogobrojne dobrotvorne organizacije, navodi AP.

“Princ Philip, nakon povlačenja, neće prihvatati nove pozive za posjete i događaje, mada može s vremena na vrijeme odlučiti da prisustvuje nekom javnom događaju”, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Povezan sa stotinama organizacija

Kako je Palata precizirala, princ Philip je predsjednik ili član više od 780 organizacija i ostat će sa njima povezan.

Princ Philip, koji u junu puni 96 godina, u prošlosti je imao srčane probleme, ali je bio prilično aktivan u javnom životu.

Palata danas nije objavila nikakve nove detalje o njegovom zdravstvenom stanju.

Ranije je cjelokupno kraljevsko osoblje iz svih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva pozvano na jutrošnji sastanak u Buckinghamskoj palati, što je izazvalo brojne spekulacije na društvenim mrežama o zdravstvenom stanju kraljice i njenog supruga.

Kraljica Elizabeth (91) vratila se u srijedu u Buckinghamsku palatu nakon uskršnjeg odmora u dvorcu Windsor.

Izvor: Agencije