EU: Besplatan internet na javnim mjestima

Naglašeno je kako će provođenje ovog projekta biti primarno u regijama gdje je prisutna slabija internetska infrastruktura (Arhiva)

Evropska unija (EU) donijela je odluku da se u naredne dvije godine javna mjesta poput općina, bolnica i parkova pokriju besplatnom Wi-Fi internetskom konekcijom.

Dodaje se kako će za ovaj projekat biti izdvojeno 120 miliona eura, javlja Anadolija.

Evropski parlament, Vijeće Evrope i Evropska komisija sklopili su dogovor o projektu WIFI4EU, u okviru kojeg će u javnim ustanovama zemalja članica Evropske unije biti osigurana besplatna internetska konekcija.

Planirano je da se projekat provede u naredne dvije godine.

Nadmašiti zastarjela pravila

Naglašeno je kako će provođenje ovog projekta biti primarno u regijama gdje je prisutna slabija internetska infrastruktura.

Također, predviđeno je da provođenje projekta počne do kraja 2017. godine, te kako će biti formirano 8.000 novih WiFi pristupnih tačaka.

Kada cijeli sistem bude spreman, lokalne vlasti će moći aplicirati za ovaj projekat. Vlasti će potom dobivati vaučere kako bi mogle kupiti opremu, no ili lokalne ili državne vlasti će trebati pokrivati troškove same konekcije.

Inicijativa WiFi4EU dio je nastojanja EU-a da se nadmaše zastarjela pravila telekomunikacija koja otežavaju sve veću potražnju za povezanošću i razmjenom podataka.

Izvor: Agencije