Brazilski predsjednik traži obustavu istrage protiv njega

Temer je odbacio pozive da podnese ostavku (Reuters)

Brazilski predsjednik Michel Temer pozvao je Vrhovni sud da obustavi istragu protiv njega zbog navodne korupcije i opstrukcije pravosuđa, zatraživši da se provjeri autentičnost snimka koji je uzet kao ključni dokaz.

On je rekao da je audiosnimak na kojem se čuje kako razgovara o podmićivanju jednog političara montiran, prenosi AFP.

Temer i senator Aecio Neves nalaze se među osobama “koje su pokušale da spriječe napredak istrage”, naveo je tužilac koji je objavio da je protiv predsjednika podignuta optužnica, prenosi Tanjug.

Vrhovni federalni sud otvorio je istragu o optužbama da je Temer odobrio pokušaj podmićivanja jednog svjedoka u velikoj istrazi o korupciji koja se vodi u Brazilu, objavio je ove sedmice list Globo pozivajući se na navode utjecajnog biznismena Josela Batiste.

Borba protiv optužbi

Temer je odbacio pozive da podnese ostavku, navodeći da će se boriti protiv optužbi.

On je ranije priznao da se sastao sa Batistom u martu, ali je negirao navode da je nastojao da spriječi svjedočenje predsjednika parlamenta Eduardo Cunha, prenosi Reuters.

Kako je prenio Globo, Batista je navodno snimio razgovor sa Temerom o tome da treba podmititi Cunhu, ali list ne navodi šta je Cunha tražio zauzvrat.

Cunha, nekada utjecajan član Temerove vladajuće stranke, prethodno je tvrdio da ima kompromitirajuće informacije o političarima koji se dovode u vezu sa korupcionaškim skandalom u državnoj kompaniji Petrobras.

Globo prenosi da su Batista i njegov brat snimke predali tužilaštvu kako bi dobili sporazum o priznanju krivice.

Izvor: Agencije