Melania Trump nepokrivena u Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija strogo primjenjuje islamski zakon koji ženama nameće niz ograničenja (Reuters)
Saudijska Arabija strogo primjenjuje islamski zakon koji ženama nameće niz ograničenja (Reuters)

Prva dama Sjedinjenih Američkih Država Melania Trump (47) i predsjednikova starija kći Ivanka (35) stigle su u Rijad s predsjednikom Donaldom Trumpom iza kojeg je u zemlji ostao niz neugodnih afera.

Melania i Ivanka Trump, nepokrivenih glava, bile su u centru pogleda u tom konzervativnom kraljevstvu gdje su za žene propisana posebna ograničenja.

Na polasku je Melania nosila usku visoko strukiranu narandžastu kožnu suknju, bež majicu dugih rukava i bež cipele s viskom potpeticom Manola Blahnika.

Pri izlasku iz predsjedničkog aviona bila je u širokim crnim hlačama i crnoj košulji dugih rukava sa širokim pozlaćenim pojasom. Nosila je raspuštenu kosu, poput bivših prvih dama koje su posjetile Saudijsku Arabiju Michelle Obama i Laure Bush, prenosi Hina.

Ivanka je krenula na put u svijetloj cvjetnoj haljini kratkih rukava do koljena, a kad je sletjela u Rijad pojavila se u dugoj crnoj haljini dugih rukava s krupnim bijelim uzrokom. Za ruku je držala svog supruga Jareda Kushnera, koji je kao i ona savjetnik u Bijeloj kući.

Odluka bivše prve dame Michelle Obama da neće pokriti glavu tokom posjete Saudijskoj Arabiji bila je dočekana s odobravanjem.

Strogi zakoni

Ali u komentaru na Twitteru 29. januara 2015. Donald Trump je napisao “Mnogi govore da je divno što je gospođa Obama odbila nositi maramu u Arabiji, ali Saudijcima je to bilo uvredljivo. Imamo već dosta neprijatelja”.

Saudijska Arabija strogo primjenjuje islamski zakon koji ženama nameće niz ograničenja.

To je jedina zemlja u svijetu u kojoj je ženama zabranjeno voziti i one trebaju odobrenje oca, muža ili brata ako žele studirati ili putovati u inostranstvo. Žene moraju nositi duge crne tradicionalne haljine i u javnosti pokrivati glavu.

Ali kraljevstvo je prošle godine pokrenulo neke blage promjene i početkom maja su mediji objavili da Saudijkama više ne treba odobrenje tutora za administrativne postupke.

Policijsko tijelo, Komisija za promociju vrlina i prevenciju poroka (Moutawa) je bilo često optuživano za zlostavljanja tokom primjene politike rodne segregacije.

U aprilu 2016. saudijska vlada je objavila da je smanjila ovlasti te vjerske policije. Organizacija Human Rights Watch je pozdravila taj “pozitivan razvoj”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO