Američki ministar: Napad na Siriju je bila zabava nakon večere

Rossovi komentari dolaze nakon što je Donald Trump opisao odluku da napadne Siriju kao "težak izbor", jer su "pogrešni ljudi" mogli biti ubijeni (Reuters)

Američki napad na vojnu bazu u Siriji prošlog mjeseca bio je “samo zabava nakon večere”, koja “predsjednika nije ništa koštala”, rekao je američki ministar trgovine. 

Wilbur Ross iznio je sporne komentare dok je govorio na konferenciji na Institutu Milken, prenose američki mediji. 

“Kao što se na kraju posluži dezert, predsjednik je objasnio kineskom predsjedniku da ima nešto što mu želi reći, a to je lansiranje 59 raketa na Siriju. Bila je to zabava nakon večere”, rekao je. 

Dok se procjenjuje da je napad koštao između 60 i 100 miliona dolara, Ross je dodao da “predsjednika ništa nije koštalo da ima takvu zabavu”. 

‘Težak izbor’

Rossovi komentari dolaze nakon što je Donald Trump opisao odluku da napadne Siriju kao “težak izbor”, jer su “pogrešni ljudi” mogli biti ubijeni. 

“Najteže je donijeti odluke. Kao kada odlučim da idem na Siriju sa 59 raketa Tomahawk. Nevjerovatna tehnologija. Imam nevjerovatan talenat. Ali to su teške odluke. To nije kao odluka da ću kupiti zgradu. Tu su u pitanju ljudski životi. Ubijate ljude. I možete ubiti pogrešne ljude”, rekao je Trump u intervjuu za CBS.

SAD je optužio sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da je sirijska vojska u napadu hemijskim oružjem početkom aprila ubila najmanje 80 civila u Idlibu. Iran i Rusija su to negirali. Trump je potom izdao naredbu za raketne udare po sirijskoj zračnoj bazi Shayrat.

Direktor Organizacije za zabranu hemijskog oružja Ahmet Uzumcu izjavio je da “nesporni” rezultati ispitivanja pokazuju da je u hemijskom napadu u Siriji upotrijebljen plin sarin ili slična supstanca.

Izvor: Agencije