S. Arabija: Trumpova posjeta ojačat će našu saradnju

Trumpova posjeta počet će u subotu, a dio je njegove prve predsjedničke turneje otkad je preuzeo dužnost u januaru (EPA)

“Posjeta predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji ojačat će “strateško partnerstvo” između Rijada i Washingtona i njihovu zajedničku borbu protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL)”, saopćio je saudijski ministar vanjskih poslova. 

Trumpova posjeta počet će u subotu, a dio je njegove prve predsjedničke turneje otkad je preuzeo dužnost u januaru. 

“Zvaničnici dviju zemalja razgovarat će i o trgovinskim sporazumima”, rekao je saudijski ministar Adel al-Jubeir. 

“To će potaknuti strateško partnerstvo između dviju zemalja”, istakao je.

Misleći na ISIL i Al-Kaidu, Al-Jubeir je dodao: “Saudijska Arabija slaže se s pogledom američke administracije na ulogu SAD-a u svijetu i uništavanju terorizma.”

Također je naveo da dvije zemlje trenutno razgovaraju o nekoliko “inicijativa” koje se tiču prodaje oružja, ekonomske i sigurnosne saradnje i borbe protiv terorizma. 

“Bit će potpisano nekoliko sporazuma, uključujući političke i velike ekonomske sporazume”, rekao je. 

Saudijska Arabija podržava Trumpa u naporima za rješavanje izraelsko-palestinskog konflikta i također se slaže sa SAD-om “u suprotstavljanju agresivnoj iranskoj politici i njegovoj podršci terorizmu”.

‘Trump će se obratiti cijelom islamskom svijetu’

Marwan Kabalan, analitičar u Arapskom centru za istraživanje i političke studije u Dohi, rekao je za Al Jazeeru da će SAD i Saudijska Arabija raspravljati o strateškom planu borbe protiv ekstremizma. 

“Mislim da obje strane imaju velika očekivanja od ovog samita jer očekuju da će raspravljati o najtežim pitanjima za njih, kao što je rat u Jemenu, Siriji i rat protiv ISIL-a”, rekao je.

“Očekuje se da se Trump obrati cijelom islamskom svijetu dok bude pokušavao napraviti ovo strateško partnerstvo sa Saudijskom Arabijom, pogotovo kad je riječ o ISIL-u.”

Osim sa saudijskim zvaničnicima, Trump će se sastati i s liderima više od 50 zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom, uključujući šest zemalja članica Vijeća za zalivsku saradnju (GCC).

Izvor: Al Jazeera i agencije