Trump riskirao život izraelskog špijuna

Informacija se tiče navodnog plana ISIL-a da raznese putnički avion laptop-bombom (EPA)

Zvaničnici SAD-a navode da je predsjednik te zemlje Donald Trump riskirao život izraelskog špijuna, ubačenog u redove grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), kad je podijelio povjerljive podatke s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom.

Izrael još nije potvrdio da je izvor informacije koju je Trump podijelio, a američka TV-stanica ABC News prenosi da je to jedna od zemalja koje prenose informacije SAD-u, te su stoga američki zvaničnici zabrinuti da je život špijuna ugrožen.

ABC-jev izvor kaže da je Izrael podijelio informaciju sa SAD-om pod uvjetom da špijun ostane anoniman.

Informacija se tiče navodnog plana ISIL-a da raznese putnički avion laptop-bombom, prenosi Tanjug.

Moguće kršenje protokola

Uprkos tome što je nacionalni savjetnik za sigurnost Herbert Raymond McMaster rekao da je predsjednikov postupak bio “prikladan”, izraelski zvaničnici distanciraju se od Trumpove administracije, ocjenjuje ABC.

Danny Yatom, bivši direktor izraelske obavještajne agencije Mossad, izjavio je za izraelske novine da bi Trumpovo djelo moglo biti veliko kršenje protokola dijeljenja obavještajnih podataka i da dovodi život špijuna u rizik.

Yatom kaže da će to navesti Izrael da razmisli o budućem dijeljenju informacija SAD-u.

Bivši direktor Nacionalnog protivterorističkog centra Matt Olsen rekao je sličnu stvar: “Pravi rizik nije samo taj izvor već budući izvori s informacijama o napadima na nas.”

ISIL je već preuzeo odgovornost za eksploziju na ruskom avionu prije dvije godine, u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, a, kako su naveli, bomba je bila sakrivena u limenci soka.

Mnogi protivteroristički zvaničnici ne slažu se s Trumpovim postupkom jer, kako kažu, Rusija nije dio koalicije protiv ISIL-a.

“Rusija nije dio koalicije protiv ISIL-a, nisu naši partneri”, rekao je Olsen.

Bivši ambasador SAD-a u Izraelu Dan Shapiro rekao je u intervjuu za ABC da je postupak Trumpa i njegovog tima bio bezobziran, dodavši da objava takvih informacija pokazuje loše razumijevanje toga kako se treba odnositi prema povjerljivim podacima.

Shapiro je zabrinut i zbog toga što bi Trumpova odluka da podijeli informaciju s ruskim šefom diplomatije mogla utjecati na to da li će Izrael u budućnosti dijeliti informacije sa SAD-om, piše ABC.

‘To nije normalno ponašanje’

Senator Mich McConnell iz republikanskih redova rekao je da uopće nije zabrinut što je Trump podijelio podatke s Rusima.

Demokrati su se, međutim, odmah usprotivili.

Lider demokratske manjine u Senatu Charles Schumer pozvao je Bijelu kuću da objavi transkript Trumpovog sastanka s Rusima u potpunosti i bez redakcije.

“To nije normalno ponašanje. Bijela kuća ne bi trebala tako raditi. Otpuštanje direktora Federalnog istražnog biroa koji istražuje predsjedničku kampanju, podjela informacija sa zemljom koja nam želi naškoditi podrivaju integritet naših izbora. Potrebne su nam i kolege republikanci da ustanu s nama i stave zemlju ispred stranke”, rekao je Schumer.

Izvor: Agencije