Erdogan: Samo se Turska stvarno bori protiv ISIL-a

Erdogan: 'Turska nastavlja sa borbom protiv terorizma unutar i van svojih granica' (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da dešavanja u Siriji i Iraku ne predstavljaju direktnu prijetnju ni Sjedinjenim Američkim Državama ni Rusiji nego su prijetnja ljudima u zemljama zahvaćenim sukobima i susjednim zemljama, kao što je Turska, javlja Anadolija.

“Ako dešavanja u regiji predstavljaju prijetnju po nas, šta se to onda drugih tiče? Ako hoće uraditi nešto dobro – u redu, mi smo već u NATO-u saveznici sa SAD-om, stoga dva snažna saveznika trebaju u ovoj regiji činiti zajedničke korake. Ne smatramo prikladnim da uz Ameriku stoji neka teroristička organizacija ili Amerika uz nju. To ne smatramo korektnim”, rekao je on u Ankari, prenosi agencija Anadolija.

U vezi sa borbom protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) Erdogan je rekao da se u ovom trenutku na najvišem nivou protiv te organizacije bori Turska.

Uskoro susret s Trumpom

“Ima li još neko da se, osim Turske, bori protiv ISIL-a? Nema. Svi ostaju samo na riječima. Turska nastavlja sa borbom protiv terorizma unutar i van svojih granica. Borit ćemo se i dalje i protiv ISIL-a, PKK-a [Radnička partija Kurdistana], PYD-a [Partija demokratske unije, sirijski ogranak PKK-a] i YPG-a [Jedinice oružane zaštite, također ogranak PKK-a]”, rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske izjavio je da će prilikom posjete SAD-u, najavljene za 16. maj, s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom razgovarati i o izručenju imama Fethullaha Gulena, koga Ankara optužuje za pokušaj puča u julu prošle godine i traži njegovo izručenje iz SAD-a.

“Postoji još informacija i dokumenata koji će biti uručeni u vezi s tim. Poštujem Trumpovu volju u vezi s tim pitanjem i mi ćemo s tim zahtjevom ići do kraja. Prema mom mišljenju, SAD ne bi trebao doći u situaciju da bude gnijezdo i inkubator FETO-a [turski naziv za Gulenov pokret]”, poručio je Erdogan u obraćanju novinarima u Ankari uoči polaska u zvaničnu posjetu Kini.

Izvor: Agencije