Američki general: Nema odbrane od brojnih ruskih raketa

Raketa
Situacija je pogoršana kada se govori o kontroli oružja, kaže Sergej Lavrov (EPA)

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici “nemaju odbranu” od velikog broja krstarećih raketa koje se lansiraju s kopna, kakve je Rusija nedavno rasporedila, izjavio je američki general John Hyten, koji se nalazi na čelu Strateške komande američke vojske.

On je američkim zastupnicima rekao da jedna krstareća raketa lansirana s kopna ne predstavlja značajnu prijetnju, ali je upozorio da se situacija mijenja ako se lansira veći broj raketa, prenosi AFP.

“Mi nemamo odbranu od toga, pogotovo kad je riječ o odbrani naših evropskih saveznika”, istakao je Hyten u obraćanju članovima Komiteta za oružane snage Senata SAD-a.

“Taj sistem može u dometu imati i ugroziti većinu evropskog kontinenta, u zavisnosti od toga gdje je raspoređen. To je razlog za zabrinutost i mi ćemo morati smisliti kako da se s time uhvatimo u koštac kao zemlja”, rekao je američki general.

I sateliti su ugroženi

Hyten je upozorio na sve veću prijetnju po američke satelite, važnu komponentu američkog globalnog sigurnosnog aparata, istakavši da Kina i Rusija razvijaju tehnologije za ciljanje tih satelita u slučaju sukoba, prenosi Tanjug.

Američki zvaničnici nisu opisali raketu koju su Rusi rasporedili, ali eksperti tvrde da bi ona lako mogla biti opremljena nuklearnom bojevom glavom.

Sjedinjene Američke Države više su puta optuživale Rusiju za raspoređivanje sistema krstarećih raketa baziranog na kopnu, koje predstavlja kršenje američko-ruskog sporazuma o kontroli naoružanja iz 1987. godine, podsjeća francuska agencija.

Rusija tvrdi da nije prekršila taj sporazum i za njegovo kršenje optužuje Washington.

Izvor: Agencije