Erdogan: Turci u Evropi, oduprite se unucima nacizma

Erdogan će podržati uvođenje smrtne kazne u Turskoj ako prođe parlamentarnu proceduru (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u ponedjeljak građane Turske u Europi da se odupru “unucima nacizma” i podrže referendum o ustavnim promjenama, koji će biti održan 16. travnja.

Obraćajući se građanima u Trabzonu, gradu na sjeveroistoku Turske, poručio je kako neće dozvoliti da “nekolicina europskih fašista vrijeđa ponos i čast njegove zemlje”.

Naveo je i kako je “vidljivo da neke europske zemlje stoje iza pučista koji su sudjelovali u pokušaju državnog udara 15. srpnja prošle godine u Turskoj”.

“Koliko god oni to pokušavali, neće sačuvati i spasiti izdajnike. Gotovo smo sve pohvatali i pronašli. Kako rješavamo situaciju s Radničkom strankom Kurdistana, i s ovima ćemo. Pronaći ćemo i one koji se i dalje pokušavaju skriti u državnim strukturama, ako ih još ima”, istaknuo je Erdogan.

Ne odustaje od smrtne kazne

Najavio je kako će podržati uvođenje smrtne kazne u Turskoj ako takva odluka prođe parlamentarnu proceduru.

Erdogan je poručio kako Turskoj nije od velikog značaja reakcija Europske unije u vezi s eventualnim uvođenjem smrtne kazne zato što turske vlasti, kako je rekao, poštuju volju građana.

Pozvao je građane da podrže ustavne promjene na referendumu 16. travnja.

Agencija Reuters ocjenjuje da će takvi Erdoganovi komentari “vjerojatno izazvati dodatni bijes u Europi”.

Podsjećaju da je turski predsjednik tijekom referendumske kampanje u više navrata optuživao europske države, uključujući Njemačku, da se koriste taktikom “nalik na nacističku” kada zabranjuju njegovim ministrima da se obraćaju Turcima u inozemstvu.

Izvor: Agencije