SAD u UN-u: Ne želimo sukob sa Sjevernom Korejom

'Američko strpljenje nije bezgranično', upozorila je Haley (AP)

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Nikki Haley poslala je poruku Sjevernoj Koreji da SAD ne želi svađu i da je ni Sjeverna Koreja ne započinje.

Haley je izjavila novinarima da je lopta u dvorištu Sjeverne Koreje i da je potez na njoj, prenio je AP.

Američka ambasadorica, koja trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, rekla je da države članice rade na saopćenju, koje je odgovor na njihovo posljednje neuspjelo lansiranje rakete.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je novinarima da UN u potpunosti podržava napore svih država koje pokušavaju spriječiti da Sjeverna Koreja stekne kapacitete na osnovu kojih bi postala prijetnja ne samo za regiju već i za cijeli svijet.

Neuspjeli test

Neuspjeli test projektila koji je Sjeverna Koreja izvršila preko vikenda bio je pokušaj te države da “nešto isprovocira”, a Sjedinjene Američke Države sarađivat će s Kinom kako bi se pokušale smanjiti napetosti, izjavio je u utorak američki ministar odbrane Jim Mattis.

Američki predsjednik Donald Trump zauzeo je žestoki retorički stav prema sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu, koji je odbacio primjedbe Pekinga i nastavio razvijati nuklearni i program projektila, koje Washington smatra prijetnjom.

Pjongjang je u subotu izvršio neuspjeli test rakete za koju Pentagon tvrdi da je odmah eksplodirala.

Izvor: Agencije