SAD Kini: Zaustavite nuklearno naoružavanje Pjongjanga

'Želimo vidjeti odlučno djelovanje Kine u osudi Sjeverne Koreje, a ne samo riječi', rekla je Haley (AP)
'Želimo vidjeti odlučno djelovanje Kine u osudi Sjeverne Koreje, a ne samo riječi', rekla je Haley (AP)

Sjedinjene Američke Države namjeravaju “izvršiti pritisak” na Kinu kako bi “djelovala” protiv sjevernokorejske utrke u naoružavanju, rekla je u nedjelju američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley nekoliko dana prije posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

“Jedina zemlja koja može zaustaviti Sjevernu Koreju je Kina i oni to znaju (…) Moraju djelovati i mi ćemo i ubuduće pritiskati Kinu kako bi djelovala”, rekla je Haley ABC.

Xi će u četvrtak i petak posjetiti Floridu, gdje će se sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u njegovoj privatnoj rezidenciji Mar-a-Lago.

Ovo će biti prvi susret dvojice čelnika dok traje nuklearna kriza sa Sjevernom Korejom.

Kina poštuje UN-ove sankcije

Američki predsjednik Donald Trump poručio je u četvrtak na Twitteru da će to biti “težak susret” zbog trgovinskog spora između dviju velesila.

No “najvažniji dio razgovora bit će kako riješiti pitanje neširenja nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje”, ocijenila je Haley, dajući do znanja da će susret dvojice čelnika u četiri oka u vezi sa Sjevernom Korejom biti napet.

Peking je već najavio prekid uvoza sjevernokorejskog ugljena u skladu s UN-ovim sankcijama koje trebaju nagnati tu zemlju da odustane od nuklearnog i balističkog programa.

Haley je ocijenila da ta mjera nije dovoljna.

“Znamo da (ugljen) dolazi drugim putevima. Želimo vidjeti odlučno djelovanje Kine u osudi Sjeverne Koreje, a ne samo riječi”, rekla je.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki državni sekretar Rex Tillerson sastao se sa kineskim predsjednikom XI Jinpingom prvi put. Tillerson je govorio o važnosti dobrih odnosa dvije zemlje, napominjući  kineskom predsjedniku da američki predsjednik Donald Tramp cijeni dosadašnji odnos s Kinom. Rastuća prijetnja, nuklerani program Sjevrene Koreje bila je glavna tema razgovora.  

Ministar vanjskih poslova Kine, Vang Ji, sastanak sa državnim sekretarom SAD-a , opisao  je iskrenim i produktivnim. Rex Tillerson je rekao da su obe strane odlučne u ubjeđivanju Sjeverne Koreje da, kako je naveo, izabere bolji put. Upozorio je da su tenzije na Korejskom poluostrvu dostigle opasan nivo.    

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO