Posmatrači: Referendumske kampanje nisu imale jednake mogućnosti

Turci su na referendumu tijesnom većinom, s nešto više od 51 posto, podržali ustavne promjene kojima se šire ovlasti predsjednika (EPA)

Početni nalazi međunarodnih posmatrača, koji su nadgledali referendum u Turskoj, odražavaju pristranost, zasnovanu na predrasudama, navedeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

To ministarstvo navelo je da je za tursku državu neprihvatljiva ocjena da glasanje nije ispunilo međunarodne standarde, prenio je AFP.

Zajednička posmatračka misija OESS-a i Vijeća Europe saopćila je ranije da referendum u Turskoj nije održan u skladu s evropskim standardima, a izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Tursku rekla je da pristupni pregovori između te zemlje i EU-a moraju biti suspendirani ako se usvojeni paket reformi provede bez izmjena.

“Referendum je održan u nejednakim uvjetima jer dva tabora u kampanji nisu imala jednake mogućnosti”, rekao je Cezar Florin Preda, član posmatračke misije i šef izaslanstva Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Podrška Rusije i Bjelorusije

Rusija je u ponedjeljak dala podršku rezultatima turskog referenduma kojim su proširene ovlasti predsjednika Tayyipa Erdogana.

“Vjerujemo kako svi trebaju poštovati izraz volje turskog naroda”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela državna novinska agencija TASS.

Jedan ruski zastupnik je ranije upozorio da će Erdogan naići na snažniji otpor kod kuće ako rezultati referenduma budu tijesni. 

Erdogan će se morat nositi s “otporom utjecajnih protivnika koji su već pokušali izvršiti puč”, smatra Konstantin Kosačev, čelnik odbora za vanjsku politiku gornjeg doma ruskog parlamenta.

Turskoj je čestitke povodom referenduma uputio i Aleksander Lukašenko, predsjednik Bjelorusije koji njome vlada već više od 20 godina.

“Turski je narod podržao pokušaje trenutnih vlasti da osiguraju gospodarski rast i političku stabilnost”, saopćio je bjeloruski čelnik.

S njim se složila Tana De Zulueta, šefica izaslanstva OESS-a.

“Referendum je održan u političkom okruženju u kojem su ograničene temeljne slobodne važne za istinski demokratski proces zbog vanrednog stanja i dvije strane nisu imale jednake mogućnosti da izlože svoja stajališta biračima”, navela je on.

“Naknadne promjene u prebrojavanju glasova onemogućile su mjere opreza protiv prevara”, kazao je Preda aludirajući na odluku Centralne izborne komisije da prizna glasačke listiće bez pečata.

Jednostrano medijsko praćenje

Naveo je da ne govori o prevarama, jer o tome nema nikakvih informacija. Dodao je da to pitanje ne spada u njihovu nadležnost.

Kako je saopćila posmatračka misija, osim nejednakih mogućnosti i ograničenja temeljnih sloboda, kampanju za referendum obilježilo je i jednostrano medijsko praćenje.

Pristupni pregovori između Turske i Evropske unije moraju biti suspendirani ako se reforme odobrene na turskom referendumu provedu bez izmjena, izjavila je izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Tursku Kati Piri.

“Jasno je da se zemlja ne može pridružiti EU-u s ustavom koji ne poštuje razdvajanje ovlasti i nema ravnotežu vlasti”, rekla je Piri u izjavi objavljenoj na svom sajtu.

“Ako se taj paket (reformi) provede bez izmjena, to će morati dovesti do formalnog suspendiranja pristupnih pregovora s EU-om. Nastavak razgovora o integraciji Turske u Evropu u sadašnjim okolnostima postao je lakrdija”, napisala je.

Turci su na nedjeljnom referendumu tijesnom većinom, s nešto više od 51 posto, podržali ustavne promjene kojima se šire ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Izmjene ustava, ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika i ponovo preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP. O njima se odlučivalo na referendumu jer nisu dobile dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Stabilnost i privredni rast

Erdogan tvrdi da time želi osigurati stabilnost i privredni rast, dok kritičari smatraju da želi apsolutnu vlast.

Reakcije iz Evrope na rezultat referenduma bile su opreznije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i vicekancelar i ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavili su da bi predsjednik Erdogan trebao “uspostaviti dijalog pun poštovanja sa svim političkim i društvenim snagama”.

Također su rekli da Vlada Njemačke priznaje preliminarne rezultate referenduma, ali da još čeka procjenu OESS-a.

Vlada Francuske smatra da bi vrijednosti i obaveze koje Turska ima kao članica Vijeća Europe trebale “nagnati njenu vladu na otvoren i pošten dijalog sa svim dijelovima političkog i društvenog života”, saopćeno je iz Elizejske palače.

Ured predsjednika Francoisa Hollandea navodi da je “na Turcima i samo na njima da odluče o tome kako će organizirati svoje političke institucije, ali objavljeni rezultati pokazuju da je tursko društvo podijeljeno u vezi s planiranim dubokim reformama”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak novinarima da se rezultati turskog referenduma moraju poštovati jer je riječ o unutrašnjoj stvari Turske.

Izvor: Agencije