Nagli zaokret u Trumpovoj vanjskoj politici

Trump je naglo promijenio stavove koje je iznosio za vrijeme predsjedničke kampanje o nizu pitanja u domenu vanjske politike (Reuters)

Čini se da je američki predsjednik Donald Trump imao „strmu krivulju učenja“ što se tiče vanjske politike, kada je preuzeo dužnost, ali se ona počela izravnavati, ocijenila je Christine Wormuth, bivša podsekretarka za odbranu u Obaminoj administraciji. 

Nakon manje od tri mjeseca mandata, američki predsjednik Donald Trump naglo je promijenio svoje stavove koje je iznosio za vrijeme predsjedničke kampanje o nizu pitanja u domenu vanjske politike, od odnosa sa Rusijom, Kinom, ali i o značaju NATO-a.  

Trump, koji je vodio kampanju na temelju obećanja da će uzdrmati status quo u Washingtonu, napadao je Kinu u više navrata tokom kampanje, optužujući Peking da je „veliki manipulator valutom“.

Tokom svoje predizborne kampanje, Trump je odbio vojni savez sa NATO-om kojeg je opisao zastarjelim, rekavši da se nada izgradnji boljih odnosa s Rusijom.

Međutim, američki predsjednik je tokom konferencije za novinare u Bijeloj kući i u novinskom intervjuu ranije ove sedmice iznio potpuno drugačije stavove o tim pitanjima. Izjavio je da se njegov odnos sa Moskvom pogoršava dok se veze sa Pekingom poboljšavaju.

Uvjeravanje i zbunjenost

Trump je također pohvalio NATO, rekavši kako se prilagođava promjenjivim globalnim prijetnjama.

„Istina, rekao sam da je NATO zastario. Ali to više nije slučaj… NATO nije zastario“, rekao je Trump na konferenciji za novinare nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Istočnoj sobi Bijele kuće u srijedu.  

Takve promjene u odnosu prema Rusiji i NATO-u mogle bi umiriti saveznike Sjedinjenih Američkih Država u Evropi, koji su osjećali zabrinutost zbog Trumpovog naginjanja prema Rusiji tokom predizborne kampanje. 

Ali Trumpov govor o „povezivanju“ s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom mogao bi posijati konfuziju u Aziji, gdje su američki saveznici u strahu od rastuće uloge Kine.

Očigledne promjene u Trumpovim stavovima koji postaju bliži tradicionalnoj vanjskoj politici dolaze usred razmirica unutar njegove administracije koje su dovele do pada utjecaja značajnih političkih ličnosti, prije svega njegovog glavnog stratega Stevea Bannona.

Prije samo šest mjeseci, kandidat Trump je izražavao svoju spremnost za uspostavljanje bliskih odnosa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. „Ako on govori sjajne stvari o meni, i ja ću reći sjajne stvari o njemu“, rekao je Trump u septembru prošle godine.

Najniži nivo

Uprkos svemu tome, Trump je u srijedu izjavio da je sve više zabrinut zbog ruske podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, te kako smatra da su odnosi između Amerike i Rusije na najnižoj tački do sada.  

Dok je Trump kritizirao Rusiju, rekao je da su se odnosi između njega i kineskog predsjednika počeli poboljšavati nakon sastanka u odmaralištu Mar-a-Lago u Floridi, gdje su zajedno sa suprugama večerali i razgovarali. 

Uoči te posjete, Trump je predvidio „teške“ razgovore o trgovini između dvije države.

Dokaz poboljšanja odnosa sa Pekingom su i izjave Trumpa u intervjuu za list The Wall Street Journal. Tom prilikom je rekao da neće proglasiti Kinu manipulatorom valute, što je obećavao da će učiniti u prvim danima svoga mandata. 

Trump, bivši magnat nekretnina, preuzeo je dužnost u januaru bez bilo kakvog iskustva u vlasti, a njegov moto u pogledu vanjske politike za vrijeme kampanje bio je osigurati sigurnost Amerike i ojačati oružane snage. 

Utjecaj unutar države

Izgleda da se Trumpova vanjska politika i njene promjene odražavaju i na smanjivanje utjecaja njegovog predizbornog tima i na povećanje utjecaja sekretara odbrane Jamesa Mattisa, državnog sekretara Rexa Tillersona i savjetnika za nacionalnu sigurnost H.R. McMastera, koji su duboko skeptični prema Rusiji.

Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, penzionirani general Michael Flynn, bio je primoran podnijeti ostavku 13. februara zbog kontakata sa ambasadorom Rusije u Sjedinjenim Državama prije Trumpovog preuzimanja dužnost.

Novi ton u vanjskoj politici dolazi u vrijeme kada Trump pokušava smiriti intrige unutar Bijele kuće, gdje je došlo do raskola između Stevea Bannona, bivšeg šefa konzervativne agencije Breitbart News i Jareda Kushnera, višeg savjetnika u Bijeloj kući i Trumpovog zeta.

U intervjuu za New York Post, Trump je pokazao mlaku podršku za Bannona.

„Volim Stevea, ali morate imati na umu da se on uključio u moju kampanju veoma kasno“, rekao je Trump.

Izvor: Agencije