Ahmadinejad želi ponovo biti predsjednik Irana

Potez bivšeg iranskog predsjednika smatra se prkošenjem autoritetu vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija (EPA)

Bivši iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad prijavio je u srijedu kandidaturu za predsjedničke izbore u Iranu, koji će biti održani 19. maja, javljaju državni mediji.

Taj potez bivšeg iranskog predsjednika smatra se prkošenjem autoritetu vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija, koji mu je naredio da se ne kandidira, navodi Reuters.

Prijava kandidatura za prestojeće predsjedničke izbore počela je u ponedjeljak i trajat će pet dana.

Prvog dana registracije učesnika na izborima prijavilo se više od 100 kandidata za predsjednika Irana, javila je u utorak zvanična iranska agencija Irna.

Konačni spisak 27. aprila

Kandidati za predsjednika moći će se prijaviti do subote, a uvjet je da kandidat bude iranski državljanin, prenio je AP.

Kandidature će potom razmotriti Vijeće čuvara, tijelo koje će izanalizirati političke i islamske kvalifikacije kandidata i do 27. aprila objaviti konačni spisak kandidata.

Vijeće čuvara ne odobrava učešće disidenata i žena na formalnom spisku kandidata.

Kandidature su dosad najavili Ebrahim Raisi, imam blizak ajatolahu Khameneiju, i Hamid Baghei, blizak saradnik Ahmadinejada, a obojica su obećala da će se boriti protiv siromaštva i korupcije.

Aktualni predsjednik Hassan Rouhani, umjerene orijentacije, ima se pravo kandidirati za još jedan mandat.

Koristi od nuklearnog sporazuma

Predstojeći izbori smatraju se svojevrsnim referendumom o sporazumu postignutom 2015. godine o nuklearnom programu Teherana sa svjetskim silama, u skladu s kojim se Iran saglasio da smanji obim obogaćenja uranija u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Na nuklearnom sporazumu radila je Rouhanijeva administracija, a stupio je na snagu 2016. godine.

Otad je Iran nastavio prodavati naftu i potpisivati sporazume vrijedne više milijardi dolara o kupovini putničkih aviona, kojima će zamijeniti zastarjelu flotu.

Međutim, kritičari tog sporazuma tvrde da te ekonomske prednosti prosječni Iranci tek trebaju osjetiti, navodi američka agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Hiljade ljudi okupilo se na ulicama Teherana i drugih iranskih gradova, povodom obilježavanja 34. godišnjice Islamske revolucije u kojoj je s vlasti zbačen šah Reza Pahlavi. Samo na Teheranskom Trgu slobode, gdje je održana centralna svečanost, stotine hiljada odazvalo se pozivu političkog i vjerskog vrha na obilježavanje godišnjice nastanka Islamske Republike.

Published On 10 Feb 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO