Obamin glasnogovornik negirao optužbe o prisluškivanju

Trump nije pružio nikakve dokaze za tvrdnju o prisluškivanju (EPA)

Glasnogovornik bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame negirao je tvrdnje predsjednika Donalda Trumpa da je Obama naredio da Trump bude prisluškivan u oktobru prošle godine.

“Osnovno pravilo Obamine administracije je bilo da se nikada nijedan zvaničnik Bijele kuće ne miješa u bilo kakvu nezavisnu istragu koju vodi ministarstvo pravde”, rekao je glasnogovornik Kevin Lewis, prenosi Reuters.

On je dodao da u skladu sa tom praksom, ni Obama kao ni bilo koji drugi zvaničnik Bijele kuće nikada nisu naredili da bude prisluškivan neki američki državljanin.

“Bilo kakva drugačija tvrdnja je jednostavno lažna”, rekao je Lewis.

Predsjednik SAD-a Donald Trump optužio je svog prethodnika Baracka Obamu da mu je prisluškivao telefon tokom prošlogodišnje kampanje, ne pruživši nikakve dokaze za tu tvrdnju, javlja AFP.

“Kladim se da bi dobar advokat mogao da napravi sjajan slučaj od činjenice da je predsjednik Obama prisluškivao moj telefon u oktobru, neposredno prije izbora”, napisao je Trump na svom Twitter nalogu.

“Koliko je nisko predsjednik Obama pao da mi prisluškuje telefon tokom svetog izbornog procesa. To je Nixon/Watergate. Loš (ili bolestan) čovjek”, napisao je Trump u još jednom tweetu.

Pritisak na Trumpovu administraciju

Trumpova administracija pod velikim je pritiskom FBI-a i kongresne komisije zbog kontakata članova njegova tima s ruskim dužnosnicima u kampanji.

Obama je uveo sankcije Rusiji i u decembru 2016. naredio ruskim diplomatima da napuste SAD zbog navodnog hakiranja Demokratske stranke u pripremama za izbore 8. novembra.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn dao je u februaru ostavku nakon što je otkriveno da je o sankcijama razgovarao s ruskim ambasadorom u SAD-u prije nego što je Trump stupio na dužnost.

Trump se često služi Twitterom za napade na suparnike i godinama je vodio kampanju protiv Obame tvrdeći da nije rođen u SAD-u, da bi na kraju povukao te optužbe.

Izvor: Agencije