Kina povećava vojni budžet

Kineska objava povećanja vojnog budžeta dolazi u vrijeme teritorijalnog spora u Južnom kineskom moru (Reuters)

Kina je objavila da će ove godine povećati svoj vojni budžet za gotovo sedam posto, javljaju mediji.

To će povećanje iznositi 1,3 posto kineskoga BDP-a, rekao je glasnogovornik Svekineskoga narodnoga kongresa Fu Ying na konferenciji za novinare.

Prošle godine Kina je najavila da planira vojni budžet od 138,6 milijardi dolara pokazujući godišnje povećanje od 7,6 posto, prenosi Hina.

Troškovi odbrane za 2016. godinu bit će objavljeni u nedjelju, na početku godišnje plenarne sjednice kineskog parlamenta.

Teritorijalni spor

Kineska objava povećanja vojnog budžeta dolazi u vrijeme teritorijalnog spora u Južnom kineskom moru gdje Kina polaže pravo na otočje na koje prava polaže i nekoliko drugih zemalja.

Članovi administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa rekli su da bi tenzije u regiji mogle voditi konfliktu između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je predložio da se sljedeće godine za gotovo 10 posto poveća vojna potrošnja.

Analitičari očekuju da će Kina objaviti isto povećanje, no Fu je u subotu rekao: “Mi smo zemlja u razvoju. Postoji velika razlika u mogućnostima između Kine i SAD-a”.

On je dodao da će sve veća sposobnost Kine pomoći da se održi mir i stabilnost u regiji (Južnom kineskom moru), ne obratno.

Izvor: Agencija