Trump: Ne ide mi loše, ja sam predsjednik

Odmah nakon udara Rusija je zatražila održavanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a (Reuters)
Odmah nakon udara Rusija je zatražila održavanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump u intervjuu za magazin Time imao je samo jedan odgovor na pitanje šta misli o vlastitoj vjerodostojnosti. Novinaru je rekao: “Izgleda da mi ne ide toliko loše, jer ja sam predsjednik, a Vi niste.”

Nakon pitanja o ugledu Bijele kuće i njegovoj povezanosti s obavještajnim službama Trump je izbjegavao direktan odgovor i samo ponavljao da je “naslijedio nered”.

Prema Trumpovim riječima, taj nered uključuje situaciju sa Sjevernom Korejom i Bliskim istokom, situaciju u trgovini, kao i netačne državne statistike o zaposlenosti.

‘Rat’ s medijima još od kampanje

“Naslijedio sam nered s poslovima, uprkos statistikama. Znate, moje su statistike još bolje, ali to nisu prave statistike, jer imate milione ljudi koji ne mogu pronaći posao”, kazao je Trump, prenose agencije.

Kad ga je novinar upitao je li zabrinut da će sve nedokazane tvrdnje štetiti njegovoj vjerodostojnosti, Trump je odgovorio: “Navedite koja je tvrdnja netačna! Mislim, iskreno.”

Mediji su, zbog njegovog nekonvencionalnog ponašanja, o Trumpu pisali uglavnom kritički, a američki predsjednik nije im ostajao dužan.

Netrpeljivost između Trumpa i novinara počela je još za vrijeme predsjedničke kampanje, kada su američki mediji kritizirali njegove stavove prema gradnji zida na granici između SAD-a i Meksika i izjave o muslimanima.

Otad traje “rat” Trumpa i medija, a u kritikama ponašanja američkog predsjednika najglasniji je u posljednje vrijeme bio njemački sedmičnik Spiegel.

‘Spiegel’ ga uporedio s Neronom

Potaknuto potezima i ponašanjem predsjednika SAD-a na samom početku mandata, uredništvo Spiegela objavilo je tekst o ulozi i izazovu koji čeka Njemačku u međunarodnim previranjima koja slijede, ocijenivši da ono što Trump govori podsjeća na rimskog tiranina Nerona.

U tekstu se navodi kako se bliži situacija kada će se morati donijeti odluke, pa čak i ako moraju biti bolne.

“Njemačka mora ustati protiv 45. predsjednika SAD-a i njegove vlade. To je već dovoljno teško iz dva razloga: zato što smo od Amerikanaca originalno i dobili liberalnu demokratiju i zato što nije jasno kako će brutalni i žučni čovjek na drugoj strani reagirati na naš diplomatski pritisak”, navode urednici Spiegela.

Izvor: Agencije


Povezane

U tekstu se navodi kako se bliži situacija kada će se morati donijeti odluke, pa čak i ako moraju biti bolne.

07 Feb 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO