Turska: Nema razlike između liberala i Wildersa

Çavuşoğlu: 'Uskoro će u Evropi početi vjerski ratovi' (AP)

Nema razlike između vladajuće holandske liberalne Narodne stranke za slobodu i demokratiju i “fašiste” Geerta Wildersa, saopćio je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu.

“Pogledajte socijaldemokrate i fašistu Wildersa; nema razlike, oni imaju isti mentalitet”, rekao je on nakon što su rezultati izbora u Holandiji pokazali pobjedu stranke premijera Marka Ruttea, prenijela je Anadolija.

“Kamo idete? Kamo vodite Evropu? Počeli ste je dezintegrirati i voditi prema bezdanu”, rekao je Çavuşoğlu o evropskim čelnicima.

“Uskoro će u Evropi početi vjerski ratovi”, dodao je.

Na osnovu više od 90 prebrojanih glasova Rutteova Narodna stranka za slobodu i demokratiju osvojila je 33 mjesta, a desničarska i antievropska Wildersova Partija za slobodu 20 od 150 mjesta u Parlamentu Holandije. 

Diplomatska kriza

Izbori su održani u vrijeme eskalacije diplomatske krize između Holandije i Turske nakon odluke holandskih vlasti da zabrane dolazak dvojici turskih ministara na skupove podrške turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu.

Jedan od te dvojice ministara jest Çavuşoğlu.

Turci 16. aprila trebaju glasati o ustavnim reformama, kojima će se, između ostalog, ojačati ovlasti predsjednika i čelnici Turske žele dobiti podršku turske dijaspore, navode agencije.

Turska je pokrenula niz verbalnih napada na evropske zemlje nakon što su pojedine vlasti zabranile skupove turskih iseljenika.

Prva na redu bila je Njemačka, koju je Erdoğan optužio da se koristi “nacističkim metodama”.

Njemačka ima najveću tursku zajednicu na svijetu van Turske (blizu 1,4 miliona ljudi), dok u Holandiji živi blizu 500.000 turskih imigranata i njihove djece, a većina ima dvojno državljanstvo i mogu glasati u obje zemlje.

Izvor: Agencije