Nema dokaza da je Obama prisluškivao Trumpa

Trump je optužio Obamu da ga je prisluškivao prije američkih predsjedničkih izbora (Arhiva)

Zastupnici specijalizirani za obavještajna pitanja u Kongresu SAD-a objavili su da ne raspolažu dokazima koji bi potkrijepili optužbe američkog predsjednika Donalda Trumpa protiv njegovog prethodnika Baracka Obame u vezi s prisluškivanjem.

“Nema nikakvog dokaza da se to dogodilo”, izjavio je Devin Nunes, republikanski predsjednik Komisije za obavještajna pitanja Zastupničkog doma.

Na osnovu rasprava koje je imao o tom pitanju Nunes je izvijestio kako ne misli “da je došlo do stvarnog prisluškivanja Trumpovog tornja” u New Yorku, gdje je Trump stanovao prije izbora.

“Do danas nisam vidio nijedan dokaz koji bi potkrijepio Trumpove navode po kojima je Obama prisluškivao njega i njemu bliske osobe u Trumpovom tornju”, dodao je predstavnik demokrata unutar iste Komisije Adam Schiff na zajedničkoj konferenciji za novinare.

‘Optužbe bez osnova’

U seriji tvitova 4. marta Trump je optužio Obamu da ga je prisluškivao prije američkih predsjedničkih izbora.

Obama je sve demantirao, ali je Trump zatražio od Kongresa da istraži taj slučaj.

“Jako me zabrinjava da predsjednik može iznijeti takve optužbe bez osnova”, dodao je Schiff.

Istovremeno, Trumpova administracija trenutno se suočava s više izazova, uključujući otpor predloženim izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti, navodne veze s Rusijom i zakonitost zabrane ulaska u SAD građanima šest država s većinski muslimanskim stanovništvom.

Izvor: Agencije