Njemački političari traže povlačenje vojnika iz Turske

Turska je prošle godine zabranila posjete njemačkih političara vojnicima Bundeswehra stacioniranim u toj zemlji (EPA)

Zbog rastućeg sukoba između Turske i Njemačke oko nastupa turskih političara na skupovima po Evropi, vladajuća Kršćansko-socijalna unija (CSU) traži povlačenje njemačkih vojnika iz vojnih baza u Turskoj, javljaju njemački mediji.

“U trenutnoj usijanoj atmosferi nije u potpunosti sigurno može li i želi li turska Vlada garantirati sigurnost vojnika Bundeswehra u Turskoj”, rekao je za dnevnik Bild am Sonntag glasnogovornik zastupnika CSU-a za sigurnosna pitanja Florian Hahn.

Hahn također traži da njemačka Vlada zaustavi sve investicije vezane uz bazu Incirlik u kojoj se nalaze njemački izviđački avioni tipa Tornado i dvjestotinjak njemačkih vojnika koji sudjeluju u međunarodnoj misiji kontrole zračnog prostora iznad Sirije i Iraka.

Stranka Ljevica podržala Hahna

“Njemačka ne smije dopustiti da njemački vojnici postanu taoci politike pokazivanja mišića predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana”, zaključio je Hahn.

Demokršćanskog političara podržala je i opoziciona stranka Ljevica. Predsjednica zastupničkog kluba ove stranke u Bundestagu Sahra Wagenknecht zatražila je povlačenje aviona i posade iz baze Incirlik kao i obustavu isporuke naoružanja u Tursku.

Turska je prošle godine zabranila posjete njemačkih političara vojnicima Bundeswehra stacioniranim u toj zemlji, nakon što je Bundestag donio rezoluciju kojom se ubijanje Armenaca u Prvom svjetskom ratu priznaje kao genocid.

U posljednje vrijeme sukob se intenzivirao zbog nastupa turskih političara po Njemačkoj koji lobiraju među njemačkim građanima turskog porijekla za proširenje ovlsti predsjednika Erdogana na predstojećem referendumu o ustavnim promjenama u Turskoj sredinom aprila.

U Njemačkoj bi 1,4 miliona turskih glasača moglo imati presudan glas na tom referendumu.

Izvor: Agencije