Video: Tuča u Parlamentu Južnoafričke Republike

 

Članovi radikalne partije Borci za ekonomsku slobodu (EFF), svi obučeni u crveno sa beretkama na glavama, potukli su se s osiguranjem u Parlamentu Južnoafričke Republike, koje ih je izbacilo iz te ustanove zbog toga što su ometali predsjednika države Jacoba Zumu kad je pokušao predstaviti stanje nacije.

“Bili smo strpljivi s vama, pokušali smo vam dati priliku da govorite, ali vi ste to zloupotrijebili”, rekao je predsjedavajući sjednicom, prenosi agencija AFP.

Zuma je dva puta ustajao, ali su ga članovi EFF-a nadglasali.

Za to vrijeme, van zgrade Parlamenta, policija je suzavcem pokušala rastjerati opoziciju i pristalice Vlade.

Zumu optužuju za korupciju i nepotizam i kritiziraju zbog načina rukovođenja ekonomijom države.

Ekonomski i drugi problemi

Dok je ulazio u Parlament, predstavnici EFF-a uzvikivali su “Lopov!”, dok su pristalice Vlade uzvikivale skraćenicu Afričkog nacionalnog kongresa – “ANC”.

U jeku povišenih glasova i haotičnih scena predsjedavajući se pokušao nositi s prekidanjima, ali su svi pokušaji da se članovi EFF-a dovedu u red propali, pa je na kraju pozvano osiguranje, koje ih je izbacilo iz sale.

Tada su predstavnici druge opozicione partije, Demokratske unije, izašli, a predsjednik Zuma potom je uz osmijeh rekao “Konačno” i nastavio govoriti o ekonomiji i drugim problemima u državi.

Izvor: Agencije