SAD upozorio Sj. Koreju na snažan odgovor zbog nuklearnog oružja

Američki odbrambeni raketni sistem, poznat kao THAAD, bit će postavljen u Južnoj Koreji kasnije ove godine (EPA)

Američki ministar odbrane upozorio je Sjevernu Koreju na “efikasan i snažan” odgovor ako Pjongjang odluči upotrebljavati nuklearno oružje. 

“Bilo koji napad na SAD ili naše saveznike bit će pobijeđen i svako korištenje nuklearnog oružja naići će na odgovor koji će biti efikasan i snažan”, rekao je James Mattis u Seulu tokom svoje prve posjete stranoj zemlji na ovoj funkciji.

Reporter Al Jazeere Harry Fawcett izvijestio je iz Seula da postoji veliki fokus na potencijalnu promjenu američke politike prema Sjevernoj Koreji i savezu s Južnom Korejom. 

Sjeverna Koreja, koja je tehnički još u ratu s Južnom od potpisivanja sporazuma 1953, izvršila je više od 20 testiranja raketa prošle godine, kao i dva nuklearna testa, uprkos rezolucijama UN-a i sankcijama. 

“Sjeverna Koreja nastavlja s lansiranjem raketa, razvojem svog programa nuklearnog oružja i prijetećom retorikom i ponašanjem”, rekao je Mattis na kraju dvodnevne posjete. 

Raketni sistem

Američki odbrambeni raketni sistem, poznat kao THAAD, bit će postavljen u Južnoj Koreji kasnije ove godine. Kina se protivila tome, rekavši da će to destabilizirati ravnotežu sigurnosti u regiji. 

“Obje vlade posvetile su se tome da to provedu do kraja ove godine, međutim, skandal u vezi sa smjenom predsjednice još traje u Južnoj Koreji”, javlja Fawcett. 

Južnokorejski ministar odbrane Han Min-ku potvrdio je planove o raketnom sistemu i rekao da Mattisova posjeta šalje jasnu poruku o snažnoj podršci SAD-a, ali i poruku upozorenja Sjevernoj Koreji.

Američka vojska ima stalnu bazu u Južnoj Koreji i dvije zemlje redovno izvode zajedničke vojne vježbe, koje Pjongjang naziva provokacijama. 

Kako su objavile organizacije unutar UN-a, čini se da je Sjever ponovo pokrenuo operacije reaktora u nuklearnom postrojenju Jongbjon, u kojem se proizvodi plutonij, koji se može upotrebljavati za proizvodnju nuklearnog oružja.

Ako se to ostvari, Sjeverna Koreja može interkontinentalnim balističkim raketama prijetiti SAD-u, koji je udaljen otprilike 9.000 kilometara. Ove rakete imaju minimalni domet od 5.500 kilometara, ali neke su napravljene da mogu putavati 10.000 kilometara ili više. 

Izvor: Agencije