Trump za odbranu daje još 54 milijarde dolara

Bijela kuća je danas objavila kako će predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump predložiti povećanje izdvajanja za odbranu od 54 milijarde dolara, te nametanje rezova domaćim programima i stranoj pomoći, prenosi agencija AP.

Zvaničnici su istakli ove podatke za navedenu agenciju, pod uvjetom da se ne objavljuje njihov identitet.

Trumpov budžet za odbranu i plan potrošnje na domaće agencije bit će objavljen narednog mjeseca u Kongresu, dok će se kasnije predložiti promjene poreza i drugih programa.

Veliko povećanje od približno 10 posto budžeta Pentagona ispunit će Trumpovo obećanje iz predsjedničke kampanje o jačanju vojske.

Zvaničnici ureda za državnu kasnu navode kako će biti veliko smanjenje strane pomoći i vjerovatno će i neke domaće agencije doživjeti pad.

Borbe u Washingtonu

Nisu ponudili više detalja, ali je vjerovatno kako će na meti biti agencije poput Agencije za zaštitu okoliša (EPA), a koje su dugo smetnja republikancima.

Sigurno je da će Trumpov prijedlog budžeta, koji će biti finaliziran i poslan Kongresu sredinom marta, izazvati žestoke borbe u Washingtonu.

Demokrate i neki od republikanaca će se sigurno protiviti rezovima budžeta domaćih agencija.

Trumpov budžet neće ponuditi značajne promjene za zdravstvo, navode zvaničnici iz administracije.

Pismo generala i admirala

Istovremeno, više od 120 penzioniranih generala i admirala pozvalo je članove Kongresa da podrže puno finansiranje diplomatije i pomoći za inostranstvo jer se smatra kako će Trumpov budžetski prijedlog smanjiti njihovo finansiranje, javlja Reuters.

Penzionirani američki oficiri su poručili kako su „unapređivanje i jačanje diplomatije, zajedno s odbranom, ključni po američku sigurnost“.

„Znamo iz naše vojne prakse kako mnoge krize sa kojima se suočava naša zemlja nemaju jedino vojno rješenje. State Department, USAID, Millenium Challenge Corporation, Peace Corps i druge agencije za razvoj imaju ključnu ulogu u sprečavanju sukoba, čime se smanjuje potreba da naše Oružane snage stavljamo u opasne situacije“, poručili su ovi oficiri.

Među njima su general George Casey (bivši komandant Generalštaba američkih Oružanih snaga), general David Petraeus (bivši direktor CIA-e i komandant američkih snaga u Iraku i Afganistanu), general Anthony Zinni (nekadašnji komandant Centralne komande), admiral James Stavridis (bivši komandant NATO-a) te general Keith Alexander (bivši direktor Nacionalne agencije za sigurnost).

Sjedinjene Američke Države godišnje izdvajaju približno 600 milijardi dolara na odbranu, dok se za State Department i programe strane pomoći izdvaja gotovo 54 milijarde dolara.

Izvor: Agencije