Tajna posjeta McCaina američkim vojnicima u Siriji

McCain je posjetio američke vojnike u Siriji u vrijeme bitke protiv ISIL-a u Raqqi (Arhiva)

Republikanski senator John McCain, jedan od najvećih kritičara američkog predsjednika Donalda Trumpa, tajno je posjetio sjeverni dio Sirije, gdje su stacionirani američki vojnici, kako bi razgovarao o borbi protiv oružane grupe ISIL, saopćeno je iz njegovog ureda.

Njegova posjeta Siriji, događa se u vrijeme velike bitke protjerivanja ISIL-a  iz Raqqe, javlja AP.

Prema saopćenju iz McCainovog ureda, on je tamo bio prošle sedmice, ali se ne navodi tačan datum.

“Posjeta senatora McCaina bila je važna prilika da se procijene dinamični uvjeti na terenu u Siriji i Iraku”, navodi se u saopćenju i dodaje da je “predsjednik s pravom naredio da se ponovo razmotri američka strategija i planovi da bi se porazio ISIL”.

‘Odabir McMastera sjajan izbor’

U saopćenju se navodi da se McCain, koji je predsjedavajući Odbora za oružane snage u Senatu, raduje saradnji s državnom administracijom i vojskom kako bi “optimizirali njihov pristup”.

McCain je u ponedjeljak pozdravio Trumpovu odluku, rekavši da je odabir general-pukovnika Herberta Raymonda McMastera na poziciju savjetnika za nacionalnu sigurnost “sjajan izbor”.

McCain je također tajno putovao u Siriju 2013, kako bi se sastao sa pobunjenicima koji se bore protiv snaga predsjednika Sirije Bashara al-Assada. Ta posjeta dogodila se u toku sastanaka u Parizu koji su, između ostalog, za cilj imali da osiguraju učešće sirijske opozicije na mirovnoj konferenciji u Ženevi.

Neobično je, ipak, za članove Kongresa da posjećuju Siriju, koja nema diplomatske odnose sa SAD-om, konstatira AP.

Izvor: Agencije