Peking: SAD ne smije ugrožavati suverenitet Kine

SAD je posljednji put izvršio operaciju slobodne plovidbe u toj oblasti u oktobru, kada je u vode na koje Kina polaže pravo poslao razarač 'Decatur' (Reuters)

Ministarstvo vanjskih poslova Kine upozorilo je danas Washington da ne osporava suverenitet te zemlje, a time je odgovorilo na navode da SAD planira nove vojne patrole na spornom Južnokineskom moru.

Portparol kineskog ministarstva Geng Shuang rekao je da su tenzije u Južnokineskom moru stabilizirane zahvaljujući intenzivnoj saradnji Kine i zemalja jugoistočne Azije i pozvao strane zemlje, uključujući SAD, da to poštuju, prenosi Reuters.

“Pozivamo SAD da ne preduzima nikakve akcije koje ugrožavaju suverenitet i sigurnost Kine”, istakao je Geng na konferenciji za novinare.

Američki List Navy Times objavio je danas, pozivajući se na neimenovane vojne zvaničnike, da rukovodstva Američke mornarice i Pacifičke komande razmatraju mogućnost da uvedu patrole u prometnim vodama Južnokineskog mora, u skladu s principom slobodne plovidbe, a patrole bi sprovodila jurišna grupa nosača aviona “Carl Vinson” sa bazom u San Diegu.

Vojni brodovi i slobodna plovidba

SAD je posljednji put izvršio operaciju slobodne plovidbe u toj oblasti u oktobru, kada je u vode na koje Kina polaže pravo poslao razarač Decatur, podsjeća britanska agencija.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južnokinesko more, bogato ribom i ležištima plina i nafte, a usto je i važna saobraćajnica za trgovačke brodove, ali na dijelove tog mora pravo polažu i Brunej, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

SAD su kritikovale Peking zbog izgradnje vještačkih otoka i vojnih objekata u tom moru, izazvavši zabrinutost da bi se oni mogli upotrebljavati u svrhe ograničenja slobode kretanja.

Izvor: Agencije