Trećina Amerikanaca vjeruje Trumpovim zabranama

Trumpovom uredbom uvedena je zabrana ulaska u SAD državljanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena (Reuters)
Trumpovom uredbom uvedena je zabrana ulaska u SAD državljanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena (Reuters)

Uvodeći privremenu zabranu ulaska za državljane sedam većinski muslimanskih zemalja, novi predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je da će to pomoći da se SAD zaštiti od terorizma, no manje od trećine Amerikanaca vjeruje da će ih taj potez učiniti sigurnijima, pokazala je anketa Reutersa / Ipsosa.

Anketa provedena 30. i 31. januara pokazala je da svaki drugi Amerikanac podržava zabranu iako se pristalice demokrata i republikanaca u tome jako razlikuju, prenosi Hina.

Ukupno 49 posto ispitanika slaže se s uredbom, a protiv je njih 41 posto.

‘Ovdje se ne radi o vjeri’

Gotovo 53 posto demokrata “jako se protivi” Trumpovom potezu, dok se 51 posto republikanaca s njim “jako slaže”.

Blizu 31 posto ispitanika reklo je da se zbog zabrane osjećaju sigurnijima, a 26 posto “manje sigurnima”.

Trećina ispitanika (33 posto) rekla je da to neće ništa promijeniti ili da ne zna odgovor na pitanje.

Trumpovom uredbom uvedena je zabrana ulaska u SAD državljanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

“Ovdje se ne radi o vjeri”, rekao je Trump uvodeći zabranu u petak.

Kritike i od republikanaca

“Ovdje je riječ o terorizmu i o tome da naša zemlja ostane sigurna”, dodao je.

Neki republikanski zastupnici kritizirali su odluku novog predsjednika, rekavši da bi mogla pomoći terorističkim organizacijama u regrutiranju novih boraca.

Trostruko više demokrata nego republikanaca smatra da bi SAD trebao nastaviti primati izbjeglice i migrante, dok tri puta više republikanaca nego demokrata misli da je zabrana ulaska ljudi iz muslimanskih zemalja nužna kako bi se spriječili teroristički napadi.

Izvor: Agencije


Povezane

Već u prvoj sedmici nakon inauguracije, američki predsjednik Donald Trump počeo je ispunjavati predizborna obećanja u vezi s trgovinskom politikom. Višegodišnji napori Obamine administracije poništeni su preko noći. Trump je otkazao učešće SAD-a u Transpacifičkom partnerstvu, traži reviziju sporazuma NAFTA, prijeti kompanijama uvođenjem carina na uvoz iz Meksika kako bi u SAD vratio proizvodnju automobila […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO