Vijeće Evrope: Ugrožena prava žena u BiH, Hrvatskoj…

Vijeće Evrope poziva države da poštuju i zaštite prava žena (EPA)

Prava žena, među kojima pravo na siguran i legalan abortus, još se krše i ograničavaju zakonima, politikom i praksom rodnih stereotipa i nejednakosti u Evropi, a u nekim njenim delovima ugroženija su poslednjih godina, upozorava Savet Evrope u izveštaju objavljenom uoči Međunarodnog dana ljudskih prava.

Uvođenje nazadnih ograničenja kada je reč o pravu na abortus i kontracepciju ugrožava znatan globalni napredak u uklanjanju diskrimancije, ostvaren poslednjih decenija, zaključuje poverenik Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks.

Zatvorske kazne zbog abortusa

Andora, Irska, Lihtenštajn, Malta, Monako, Poljska, San Marino i Severna Irska imaju vrlo restriktivne zakone kojima se ženama ograničava pobačaj osim u ekstremnim slučajevima.

Tako, na primer, u Irskoj ženama koje se odluče na abortus preti kazna do 14 godina zatvora, a u Severnoj Irskoj čak doživotna kazna.

Upotreba modernih kontraceptivnih sredstava u nekim zemljama Evrope, kao što su Albanija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina i Jermenija, među najnižima je u svetu, stoji u izveštaju.

“Sudovi u Hrvatskoj, Portugalu i Slovačkoj odbacili su peticije kojima se osporava ustavno pravo žena na pobačaj”, navodi se u izveštaju.

U nekim bogatim državama Evrope, na primer, Nemačkoj, Holandiji i Švedskoj, zdravstvo pokriva troškove kontracepcije adolescenticama, ali ne i starijim ženama.

Izveštaj upozorava na manjkavosti seksualnog vaspitanja u nekim evropskim državama.

Prisilna sterilizacija Romkinja u Češkoj i Slovačkoj

“Mnogi od tih programa ne ispunjavaju međunarodne zahteve prema standardima Svetske zdravstvene organizacije (WHO)”, navodi se u izveštaju.

Posebno se upozorava na kurikulume fokusirane na “pripreme za porodični život” i heteroseksualni brak i roditeljstvo, a koji izbegavaju pitanje rodne jednakosti, kao i na manjkavosti o učenju o HIV-u / sidi.

Poverenik poziva države da poštuju i zaštite prava žena pri porodu i majčinstvu te da uklone kaznene prakse kakva je prisilna sterilizacija (na primer, prema Romkinjama u Češkoj i Slovačkoj ili prema ženama s invaliditetom u Francuskoj i Švajcarskoj). Druge kaznene prakse su prisilna kontracepcija, prisilan pobačaj, intervencije tokom porođaja bez pristanka i nanošenje povreda bez odgovarajućih sredstava za ublažavanje bolova.

Izvor: Agencije