Khamenei: Kad nije Reagan uspio, neće ni Trump

Iran je od Reaganovog doba napredovao na svim poljima, ukazuje Khamenei (EPA)

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei smatra da američki predsjednik Donald Trump neće uspjeti u svojem tvrdom stavu prema Iranu te da je Teheran jači nego u doba “moćnijega i pametnijeg” Ronalda Reagana.

“Reagan je bio moćniji i pametniji od Trumpa, ali i bolji u prijetnjama, i on je išao na nas i srušio nam avion”, rekao je ajatolah Khamenei u govoru koji je prenosila državna televizija.

Američki borbeni zrakoplov 1988. godine je srušio iranski putnički zrakoplov iznad Zaljeva pri čemu je poginulo svih 290 ljudi u avionu u incidentu za koji je Washington rekao da je greška.

Teheran je rekao da je to bio namjerni napad na Iran koji je tada bio u ratu sa susjednim Irakom.

‘Uzaludan Trumpov trud’

“No, Reagana više nema i prema našem vjerovanju stigla ga je Božja osveta, a Iran je od njegova doba napredovao na svim poljima”, dodao je Khamenei.

“Taj će se trend nastaviti i za vrijeme sadašnjega američkog predsjednika i svaka nada s njihove strane da bi se Islamska Republika mogla povući ili oslabiti uzaludna je”, poručio je.

Trump je u listopadu odbio potvrditi da je Teheran ispunio obveze iz sporazuma postignutog 2015. sa svjetskim silama i upozorio da bi se mogao ultimativno povući iz sporazuma.

Najavio je i zaokret u američkoj politici u govoru u kojemu je govorio o agresivnijem pristupu prema Iranu zbog njegova nuklearnog i balističkog programa i potpore naoružanim skupinama na Bliskom istoku.

Izvor: Agencije