Šojgu: Ruski vojni budžet 46 milijardi, a američki 700 milijardi dolara

Šojgu tvrdi i kako je ruska vojska moderna, pokretna, kompaktna i spremna za borbu (Reuters)

Vojni proračun Rusije za 2018. godinu iznosit će 46 milijardi dolara, potvrdio je ruski ministar obrane Rusije Sergej Šojgu, uz napomenu kako Rusija znatno manje izdvaja za obrambeni sustav od pojedinih zemalja Zapada.

“Proračun Pentagona za narednu godinu iznosit će 700 milijardi dolara. Proračun Velike Britanije bit će 60-ak milijardi dolara, a Francuske i Njemačke 40-ak milijardi. Komentar nije potreban”, rekao je Šojgu na završnom godišnjem kolegiju čelnika Ministarstva obrane, kojem je prisustvovao i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

No, Šojgu je i rekao kako je ruska vojska “moderna, pokretna, kompaktna i spremna za borbu”.

“Međutim, ne pokazujemo mišiće i nemamo namjeru ni s kim da se sukobimo. U isto vrijeme, ne preporučamo bilo kome da testira naše obrambene sposobnosti”, rekao je Šojgu, a prenose ruski mediji.

Ukazao je i kako je broj vojnika NATO-a duž zapadne ruske granice porastao za četiri puta od 2012. godine.

Četiri puta više NATO vojnika na ruskim granicama

“Broj NATO vojnika na zapadnoj granici Rusije učetvorostručio se od 2102. godine. Četiri bataljuna taktičkih grupa postavljene su u baltičku regiju i Poljsku, a oklopna brigada američke vojske postavljena je u Poljsku i Rumunjsku. Broj vojnika Alijanse porastao je s 10.000 na 40.000”, naglasio je Šojgu.

Upozorio je da su raketni obrambeni sustavi SAD-a dovedeni u stanje pripravnosti, a elementi obrambenih sustava postavljeni su u Japan i Južnu Koreju.

Osvrnuvši se na rat u Siriji, Šojgu je rekao kako je više od 48.000 ruskih vojnika steklo “neprocjenjivo iskustvo” tokom građanskog rata u toj zemlji, dodajući i da je 14.000 vojnika odlikovano.

U skladu s Putinovom odlukom, Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji zadržat će u toj zemlji tri bataljuna vojne policije i dvije vojne baze, dodao je Šojgu.

Izvor: Agencije