Kina SAD-u: Ne razmišljajte kao u Hladnom ratu

Donald Trump je najavio da će na olimpijske igre poslati delegaciju na visokom nivou (AP)

Moskva se ne slaže s američkom ocjenom da Rusija predstavlja prijetnju SAD-u, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nakon što je američka administracija objavila novu strategiju nacionalne sigurnosti.

Peskov je rekao da na prvi pogled nova strategija ima imperijalistički karakter i da u njoj nedostaje spremnosti za odricanje od unilateralne politike. Novu američku strategiju treba pažljivo proučiti, poručio je glasnogovornik Kremlja.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u utorak da se SAD treba odreći hladnoratovskog mentaliteta.

“Pozivamo SAD da prekine sa strategijom namjerno iskrivljenog tumačenja Kine i odbaci zastarjele koncepte hladnoratovskog razmišljanja. U suprotnom će naštetiti i sebi i drugima”, kazao je glasnogovornik Ministarstva Hua Chunying, pozivajući SAD da se nađe s Kinom “na pola puta”.

Po strategiji američke nacionalne sigurnosti, objavljenoj u ponedjeljak, predsjednik Donald Trump smatra da su Kina i Rusija konkurenti koji žele osporiti američku vlast i potkopati američku sigurnost i prosperitet. Kina i Rusija u američkoj su strategiji izdvojene kao revizionističke sile.

‘Želimo jednak tretman’

“Kineski zvaničnici detaljno su analizirali dokument napisan na 68 stranica, a danas smo dobili prvi zvanični odgovor Vlade Kine, tačnije, glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova. Ukratko, ona je pozvala SAD da prestane s izmišljotinama i iskrivljavanjem činjenica, kao i politikom u kojoj dobijaju samo ako drugi gube, te da prekinu s hladnoratovskom ideologijom. Ton obraćanja i izbor riječi bio je mnogo oštriji u odnosu na ono što smo čuli od Donalda Trumpa”, javlja iz Pekinga reporter Al Jazeere Adrian Brown.

S druge strane, kako se navodi, uprkos brojnim razilaženjima, dvije države mogu se uzajamno pomagati i sarađivati u oblastima kao što je trgovina. Trgovinska razmjena Kine i SAD-a prošle godine dosegla je 55 milijardi dolara, a gotovo 2,6 miliona radnih mjesta u SAD-u direktno zavisi od trgovine dvije zemlje.

“Nakon sinoćnjeg obraćanja Donalda Trumpa poruka kineskih vlasti, koju smo ujedno mogli čuti od predsjednika Xi Jinpinga prilikom nedavne Trumpove zvanične posjete Pekingu, jasna je – želimo jednak tretman. Kina želi biti priznata jer je riječ o drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji”, izvještava Brown.

Privrede te dvije zemlje povezane su i normalno je očekivati probleme u saradnji. Ali, uprkos tome, Kina tvrdi da joj SAD ne mora biti neprijatelj.

Izvor: Al Jazeera i agencije