Američki potpredsjednik odgodio posjetu Bliskom istoku

Vjerski lideri Egipta odbili su da se sastanu sa Penceom zbog odluke Trumpa o Jerusalemu (EPA)

Američki potpredsjednik Mike Pence odgodio je posjetu Egiptu i Izraelu do sredine januara, uz obrazloženje da mora da predsjedava Senatom dok se bude usvajala sveobuhvatna poreska reforma.

Zvaničnik Bijele kuće saopćio je da se vrijeme glasanja u Senatu poklapa sa Penceovim rasporedom posjete Egiptu i Izraelu, kao i da Pence smatra da je važno da bude u Senatu, u slučaju da treba da prekine glasanje, prenosi AP. 

Pence je trebao da se u srijedu, 20. decembra, sastane sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fattah el-Sisijem i istog dana posjeti i Izrael, a posjeta je odgođena za 14. januar.

Egipatska koptska crkva nedavno je odbila zahtjev za sastanak koji joj je uputio potpredsjednik SAD-a, kao vid protesta protiv odluke zvaničnog Washingtona da prizna Jerusalem za prijestolnicu Izraela.

Crkva se “izuzela od gostoprimstva za Mikea Pencea”, navodeći kao razlog odluku “u neprikladnom trenutku i bez razmatranja osjećanja miliona ljudi” koju je donio američki predsjednik Donald Trump.

Također, veliki imam Al-Azhara, Ahmed al-Tayeb, otkazao je sastanak s američkim potpredsjednikom dok je planirana njegova posjeta Egiptu.

U saopćenju Al-Azhar, najviša egipataka muslimanska institucija, navela je da je Tayeb povukao svoju raniju odluku da se sastane s Penceom.

Abbas odbio sastanak

Partija Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa ranije je saopćila da Pence “nije dobrodošao u Palestinu”. Kako je navedeno tada, on je tražio da se sastane s Abbasom 19. decembra u Betlehemu, ali da “taj sastanak neće biti održan”.

Američki predsjednik Donald Trump 6. decembra saopćio je da je zvanični Washington odlučio priznati Jerusalem kao glavni grad izraela i da planira premjestiti američku ambasadu u taj grad, što je naišlo na osude širom svijeta.

Većina zemalja smatra istočni Jerusalem, nad kojim je Izrael preuzeo kontrolu od Jordana tokom rata 1967. godine, okupiranom teritorijom, čiji status tek treba biti riješen kroz mirovne pregovore Izraelaca i Palestinaca.

Izvor: Agencije