Zamrznuti računi bivšeg saudijskog prestolonasljednika

Zamrzavanje računa Muhammada bin Nayefa događa se u vrijeme kad su saudijske vlasti pokrenule novu akciju hapšenja (Reuters)

Muhammad bin Nayef, bivši saudijski prestolonasljednik, koji je u junu uklonjen s te pozicije, navodno je posljednji član kraljevske porodice koji je na meti antikorupcijske akcije u toj državi.

Kako javljaju Reuters i Wall Street Journal, saudijske vlasti zamrzle su bankovne račune povezane s Muhammadom bin Nayefom i bliskim članovima njegove porodice.

U izvještajima se navode izvori “upoznati sa sistuacijom”. Saudijski državni mediji također su prenijeli izvještaj Reutersa.

Masovna hapšenja

Zamrzavanje Bin Nayefovih računa događa se u vrijeme kad su saudijske vlasti pokrenule novu akciju hapšenja u okviru čistke koja je počela u subotu, javlja Reuters.

Deseci članova kraljevske porodice, vladinih zvaničnika i utjecajnih biznismena već su pritvoreni. Suočavaju se s brojnim optužbama, među kojima su pranje novca i mito.

Među pritvorenima je 11 prinčeva, četiri ministra i nekoliko bivših ministara.

U međuvremenu, kako se navodi u izvještaju, zamrznuto je više od 1.700 bankovnih računa u Saudijskoj Arabiji, a taj broj raste.

Ovi koraci posljednji su u seriji odluka koje se smatraju pokušajem prestolonasljednika Mohammada bin Salmana da učvrsti moć nad državom i političkom i poslovnom elitom.

U subotu je kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud objavio da će njegov sin prestolonasljednik nadzirati novu antikorupcijsku komisiju koja će iskorijeniti korupciju.

Princ Alwaleed bin Talal, milijarder i vlasnik Kingdom Holdinga, također je među pritvorenima, kao i nedavno otpušteni ministri, poput princa Mitaaba bin Abdullaha ili šefa Nacionalne garde i ministra ekonomije Adela Faqiha.

Mohammad bin Salman zamijenio je rođaka Muhammada bin Nayefa na mjestu prestolonasljednika u junu.

Bin Nayef se prvi put pojavio u javnosti otkad je svrgnut u utorak, na sahrani princa Mansoura bin Muqrina Al Sauda, zamjenika guvernera provincije Asir, prenijeli su saudijski mediji.

Mansour bin Muqrin poginuo je u helikopterskoj nesreći u nedjelju, čiji je uzrok nepoznat.

HRW: ‘Protivno međunarodnom zakonu’

U srijedu je Human Rights Watch objavio da je zabrinut kršenjem ljudskih prava tokom masovnih hapšenja u Saudijskoj Arabiji.

“Izražavamo zabrinutost zbog istovremenog osnivanja novog antikorupcijskog tijela i masovnih hapšenja zbog korupcije usred noći, što ukazuje na mogućnost da saudijske vlasti masovno pritvaraju ljude bez objašnjavanja razloga za pritvor”, rekla je Sarah Leah Whitson, direktorica programa za Bliski istok pri HRW-u.

“Dok saudijski mediji izvještavaju o akciji Muhammada bin Salmana protiv korupcije, masovna hapšenja ukazuju na to da je možda riječ o unutrašnjoj politici moći.”

HRW dodaje da je određivanje pritvora bez optužnice protivno međunarodnom zakonu o ljudskim pravima. Organizacija zahtijeva da uhapšeni budu informisani o razlozima za hapšenje kako bi se mogli protiviti pritvoru pred nezavisnim i nepristranim sudijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije