Saudijska Arabija: Komitet ima dokaze o rasprostranjenoj korupciji

Rijad: U današnjem saopćenju, član komiteta Khalid al-Mehaisen izjavio je kako su osumnjičeni trenutno na ispitivanju (Al Jazeera)

Novoosnovani Komitet protiv korupcije u Saudijskoj Arabiji, koji je pratio hapšenja istaknutih prinčeva i visokih zvaničnika u toj državi, saopćio je kako ima dokaz da je otkrivena široko rasprostranjena korupcija, javlja agencije AP.

Odvojeno od toga, generalni tužilac Saud al-Mojeb upozorio je u saopćenju kako će suđenja biti održana “u dogledno vreme”, a da je istraga “samo početak vitalnog procesa koji će iskorijeniti korupciju”.

U saopćenju od ponedjeljka, član komiteta Khalid al-Mehaisen izjavio je kako su osumnjičeni trenutno na ispitivanju, što je, ukazuje agencija AP, prvo prešutno priznanje Vlade da su pojedinci zatočeni.

Milijarderi u pritvoru

On je istrage opisao kao “veoma težak zadatak kada su u njemu uključeni utjecajni zvaničnici i visoki izvršni organi”.

Kako agencija prenosi, među pritvorenima su navodno princ milijarder Alwaleed bin Talal, dvojica sinova preminulog kralja Abdullaha i moćni biznismeni, kao i predsjedavajući grupe Binladin i osnivač arapskih medijskih kanala MBC Grupa.

Izvor: Agencije