Iran: Optužbe Saudijske Arabije neodgovorne i provokativne

Istraga ostataka potvrdila je da Iran stoji iza proizvodnje i krijumčarenja raketa u Jemen, tvrdi Rijad (Al Jazeera)

Iran je u ponedjeljak odbacio kao “neodgovorne i provokativne” optužbe Saudijske Arabije da je kriv za napad balističkom raketom iz Jemena na Rijad.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Irana citiran je glasnogovornik Bahram Qassemi, koji je rekao da su optužbe koalicije predvođene Saudijskom Arabijom bile “nepravedne, destruktivne i provokativne”, prenosi AFP.

Saudijska Arabija uputila je ranije u ponedjeljak žestoke kritike Iranu zbog balističkog projektila koji su iz Jemena ka Rijadu ispalili pobunjenici iz pokreta Husi, navodeći dokaze da Teheran stoji iza tog napada i kazavši da je riječ o potencijalnom “činu rata”.

S. Arabija: ‘Ovo je čin agresije’

U izvještaju objavljenom posredstvom državne informativne agencije SPA osuđuje se “flagrantna vojna agresija milicija pokreta Husi, koje kontrolira Iran”.

Dodano je da je ispitivanje ostataka projektila “potvrdilo ulogu iranskog režima u proizvodnji [ove i prethodnih raketa] i krijumčarenju projektila milicijama pokreta Husi u Jemenu, u svrhu napada na Kraljevinu [Saudijsku Arabiju], njen narod i vitalne interese”.

U saopćenju se optužuje Iran da je prekršio Rezoluciju 2216 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja zabranjuje državama da opskrbljuju oružjem jemenske oružane grupe.

“Uloga Irana i njegova direktna komanda nad njegovim posrednicima Husima u ovom slučaju predstavlja jasan čin agresije usmjerene ka susjednim zemljama i prijeti miru i sigurnosti u regiji, ali i globalno”, navodi se u saopćenju SPA.

“Zbog toga Koalicijska komanda smatra ovo nesumnjivim činom vojne agresije iranskog režima, a optužba bi se mogla podići na stepen da se ovo smatra činom rata protiv Kraljevine Saudijske Arabije.”

Milioni dolara za informaciju

U saopćenju se, također, navodi da će Saudijska Arabija privremeno zatvoriti sve kopnene, zračne i pomorske koridore i luke dok istražuje kako su rakete prokrijumčarene u tu zemlju.

Jemenska državna aviokompanija otkazala je sve letove ka toj zemlji.

Iranska revolucionarna garda i politički čelnici odbacili su optužbe za učešće Teherana u napadu.

U nedjelju je Saudijska Arabija izdala saopćenje u kojem nudi desetke miliona dolara nagrade za informaciju koja će dovesti do hapšenja 40 “vođa i elemenata” pokreta Husi.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja se bori protiv jemenskih pobunjenika iz pokreta Husi, izvela je niz zračnih udara u pokrajini Sani nekoliko sati nakon ispaljivanja balističke rakete.

Broj civilnih žrtava prerastao je 10.000 od kako je rat predvođen Saudijskom Arabijom pokrenut u martu 2015. godine.

Borba za regionalnu nadmoć

Analitičari opisuju sukob kao posrednički rat između Saudijske Arabije i Irana, dok se oni bore za regionalnu nadmoć.

Iznenadna ostavka libanskog premijera Saada Haririja u Rijadu ovog vikenda također je u skladu sa saudijskim obnovljenim naporima da se suprotstavi dugogodišnjem rivalu Iranu.

U govoru nakon podnošenja ostavke Hariri, dugogodišnji saveznik Saudijske Arabije, optužio je Iran da sije “razdor i uništenje” u Libanu.

On je, također, kritizirao Hezbollah, libanski politički i oružani pokret otpora, koji je saveznik Teherana, za stvaranje “države u državi”.

Izvor: Al Jazeera