Trump: Zaista pobjeđujemo neprijatelje, o tome se opet priča

Sjeverna Koreja, koja je bojkotirala OI u Seulu 1988. godine, poslat će svoje predstavnike na ZOI u Pyeonchangu u februaru (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump zahvalio je na Dan zahvalnosti Oružanim snagama SAD-a na zalaganju, rekavši da SAD “zaista pobjeđuje svoje neprijatelje” i da se “o tome ponovno priča”.

Trump, koji praznik proslavlja u svom privatnom klubu na Floridi, rekao je pripadnicima vojske da su u Afganistanu i protiv grupe Islamska država Irak i Levant postigli više napretka pod njegovim nadzorom nego što je to bio slučaj u godinama prethodne administracije, prenosi AP.

“Svi pričaju o napretku koji ste postigli u nekoliko proteklih mjeseci. O nama se opet priča kao o oružanim snagama – zaista pobjeđujemo”, rekao je Trump Borbenom timu Prve brigade 82. zračne divizije čiji pripadnici izvode operacije u Kandaharu u Afganistanu.

Kazao je i da se američka vojska “više ne bori samo da bi se kretala unaokolo, već da bi pobijedila”.

Govoreći o 74. ekspedicijskoj borbenoj diviziji, baziranoj u zračnoj bazi Incirlik u Turskoj, Trump je nagovijestio da administracija njegovog prethodnika Baracka Obame nije dozvoljavala vojnicima na terenu da rade svoj posao.

“Kažu da smo postigli više napretka protiv ISIL-a nego što su oni uspjeli u godinama prethodne administracije. A to je zato što vas ja puštam da radite svoje posao”, istakao je on.

Trump se na prigodnim skupovima i na Twitteru hvalio i kad je riječ o ekonomskim uspjesima postignutim otkad je on došao na vlast.

‘Sa saveznicima se nikad ne zna’

Američki predsjednik i prva dama Melania Trump posjetili su ranije stanicu Obalne straže na Floridi, gdje je Trump više puta pohvalio Obalnu stražu zbog angažovanja u otklanjanju posljedica uragana Harvey u Teksasu.

“Kakav ste samo posao obavili!”, rekao je, prenijela je američka agencija.

Trump je također pohvalio superiornost američke vojne opreme, naročito skrivenog lovca F-35, “koji uvijek pobjeđuje”, istakavši da nastoji osigurati da oprema koju SAD prodaje drugim zemljama, čak i saveznicima, ne bude dobra kao ona koja se nalazi na američkoj teritoriji.

“Uvijek kažem: neka naše bude malčice bolje”, rekao je on, zaključivši da se “sa saveznicima nikad ne zna” i da se “saveznik može i preobratiti”.

Izvor: Agencije