Katar poziva na novu incijativu protiv ‘terorističkih’ grupa

Prema riječima Al Thanija, Katar je apsolutno posvećen okončanju ekstremizma svake vrste (Reuters)

Katarski ministar vanjskih poslova Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani pozvao je međunarodnu zajednicu da se ujedini protiv grupa kao što je Islamska država Iraka i Levant. 

Al Thani je rekao učesnicima Vestministerske konferencije o protivterorizmu u Londonu da je “vrijeme da međunarodna zajednica kaže – dosta je”.

Događaj koji je ogranizirao prestižni institut Royal United Services Institute spojio je bivše i trenutne zvaničnike koji se bave terorizmom i druge stručnjake na tom polju.

Prema riječima Al Thanija, Katar je apsolutno posvećen okončanju ekstremizma svake vrste i od 2004. godine poduzeo je “agresivne” korake da prekine dotok novca do grupa koje su proglašene terorističkim organizacijama.

‘Impulsivno vodstvo’

“Katar želi konstantno tražiti nove kolektivne pristupe globalnim prijetnjama terorizma u svijetu koji se mijenja”, rekao je, prije nego što je osudio susjedne vladare u regiji, koji su koristili terorizam kao ispriku za progon opozicije.

Al Thani je rekao Al Jazeeri da “impulsivno vodstvo” Saudijske Arabije stoji iza pokušaja da se izolira Katar te iza krize u Libanu, čiji je premijer Saad al-Hariri navodno bio primoran podnijeti ostavku. 

“Moram naglasiti ulogu vladavine zakona i drugih procesa, jer je jedan od glavnih razloga zašto terorizam cvjeta odsustvo pravde”, rekao je.

“Ne smijemo dozvoliti vladama da ne poštuju vladavinu prava i koriste terorizam kao ispriku za progon svojih političkih oponenata.”

Mutlaq Majed Al Qahtani, specijalni izaslanik Katara za protivterorizam, rekao je da nijedna zemlja nije imuna na ono što je sada globalni problem, što čini partnerstvo u borbi protiv ekstremizma ključnim.

Međutim, prema njegovim riječima, konflikti u zemljama kao što su Sirija, Jemen i Somalija, koji se potpiruju “avanturizmom” nekih država, pogoršavaju političke, pravne i obavještajne izazove, što opstruira saradnju u borbi protiv terorizma.

ISIL će se pokušati vratiti

Postoje neke zemlje, neki političari i lideri koji, također, koriste ovaj koncept za demonizaciju ili viktimizaciju, ili da napadnu svoje oponente, dodao je.

Pozivajući na dogovor o sveobuhvatnoj međunarodnoj konvenciji o protivterorizmu kako bi se odgovorilo na ove izazove, Al Qahtani je apelirao na osnivanje “koalicije koalicija” kako bi se učvrstio globalni odgovor na teror.

Analitičar su na konferenciji u Londonu upozorili da dok je ISIL pretrpio značajne gubitke u Iraku i Siriji u proteklim mjesecima, grupa i dalje prestavlja prijetnju.

Shiraz Maher, stručnjak za radikalizaciju na King's College London, upozorio je na pretpostavke da je ISIL pobijeđen u Siriji.

Ukazao je da se organizacija može vratiti u nekoj formi da ponovo dotakne tugu ljudi i pokrene nemire.

“Pojam ranjivosti, nesigurnosti samo se produbio tokom vremena”, rekao jeMaher i dodao da je vojna kampanja protiv ISIL-a u Raqqi pomogla da se produbi kriza, što će “ISIL-u osigurati narativ, uvjete, koje će opet pokušati iskoristiti u naredne dvije godine kako bi se vratili”.

Alat za vanjskopolitičke ciljeve

Franz-Michael Mellbin, specijalni predstavnik Evropske unije za Afganistan, upozorio je na “prelijevanje” boraca ISIL-a iz Sirije i Iraka u Afganistan.

“Jedna od važnih lekcija koju moramo naučiti iz afganistanskog konteksta jeste da nismo dovoljno spremni za period kada se terorizam završi. Ovu nespremnost možemo također vidjeti u postiračkoj i sirijskoj situaciji”, rekao je.

Dodao je da se tačno zna koje države sponzoriraju terorizam kao alat za svoje vanjskopolitičke ciljeve.

“Moramo pronaći način da ih ubijedimo da postoje alternativni načini, legitimniji načini, kako bi postigli svoje vanjskopolitičke ciljeve.”

Izvor: Al Jazeera