Velika policijska akcija u SAD-u

MS-13, što je kratica od Mara Salvatrucha (Salvadorska banda), jedna je od najnasilnijih u zemlji (EPA)

Gotovo 200 osoba za koje se sumnja da su članovi salvadorske bande MS-13 uhapšeno je u velikoj policijskoj akciji u Sjedinjenim Državama, saopćile su američke vlasti.

Više od polovine od 214 uhapšenih tereti se za kršenje imigracijskog zakona, a 93 za ubistvo, razbojništvo, krijumčarenje droge i iznudu.

Većina osumnjičenika, njih 135, je iz Salvadora, 29 je iz Hondurasa, 17 iz Meksika i 12 iz Gvatemale.

Akcija koju je vodila useljenička služba (ICE) i koja je trajala mjesec dana, provedena je u saradnji sa salvadorskom policijom koja je u septembru uhapsila 53 osobe pod sumnjom da su članovi MS-13.

Banda s više od 10 hiljada članova

MS-13, što je kratica od Mara Salvatrucha (Salvadorska banda), jedna je od najnasilnijih u zemlji.

Nastala je 80-ih radi zaštite salvadorskih useljenika od suparničkih banda u Los Angelesu, a poslije je prerasla u prekograničnu kriminalnu organizaciju.

“S više od 10.000 članova u 40 zemalja, MS-13 je jedna od trenutno najopasnijih kriminalnih organizacija u SAD-u”, ističe američki ministar pravosuđa Jeff Sessions u saopćenju.

Predsjednik Donald Trump je obećao da će se obračunati s kriminalnim bandama, posebno s MS-13 i borbom s kriminalom  opravdava gradnju zida na granici s Meksikom.

Trump je u julu posjetio Brentwood, grad na širem području New Yorka, gdje su u septembru 2016. dvije djevojke na ulici zatučene bejzbolskom palicom. Njihova raskomadana tijela su pronađena par mjeseci poslije.

Izvor: Agencije