Mediji: Bivši egipatski šef sigurnosti savjetnik saudijskog princa

Tokom mandata, Adly je optuživan za mučenja, prisilne nestanke i druga kršenja ljudskih prava (Reuters)

Bivši egipatski šef sigurnosti navodno je savjetnik saudijskog princa prijestolonasljenika dok traju masovna hapšenja visokih zvaničnika i optužbe o njihovom mučenju u pritvoru.

Habib el-Adly, ministar unutrašnjih poslova za vrijeme Hosnija Mubaraka koji je pobjegao iz Egipta nakon presude za korupciju prošlog aprila, nalazi se u Saudijskoj Arabiji, objavio je New York Times

Adly savjetuje princa Mohammeda bin Salmana tokom njegovog “obračuna” s korupcijom, piše list, što uključuje pritvaranje jedanaest ministara i brojnih biznismena. 

New York Times je citirao i američkog zvaničnika i saudijskog doktora koji su rekli da je sedamnaest zatvorenih zvaničnika zatražilo medicinsku pomoć zbog lošeg postupanja čuvara. 

David Hearst, urednik Middle East Eyea, objavio je prošle sedmice da je “nekoliko pritvorenih” povrijeđeno u “mučenju i udaranju”. 

Suđenje za korupciju

Adly je bio egipatski ministar unutrašnjih poslova za vrijeme predsjednika Hosnija Mubaraka od 1997. do njegovog pada u Arapskom proljeću 2011. 

Tokom mandata, Adly je optuživan za mučenja, prisilne nestanke i druga kršenja ljudskih prava. 

Nakon što je osuđen za korupciju ove godine i kažnjen sa sedam godina zatvora, nestao je i egipatski ministar unutrašnjih poslova proglasio ga je bjeguncem. Proglašen je krivim i za pronevjeru više od 110 miliona dolara javnih fondova. 

Glasnogovornica Saudijske ambasade u Washingtonu rekla je za New York Times da ne može potvrditi niti negirati da je Adly u ovoj zemlji. 

Farid al-Deeb, Adlyjev advokat, negirao je da se nalazi u Saudijskoj Arabiji. Rekao je da je on još u Egiptu i da će se žaliti na presudu u januaru 2018. godine.

Izvor: Al Jazeera