Francuska ukinula vanredno stanje

Francuski premijer i ministar unutrašnjih poslova obišli su Ajfelov toranj (EPA)

Francuska je u srijedu, poslije skoro dvije godine, okončala vanredno stanje, koje je uvedeno nakon što su pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant ubili 130 ljudi u napadima na kafiće, nacionalni stadion i koncertnu dvoranu “Bataklan” u Parizu 13. novembra 2015. godine.

Francuski premijer Edouard Philippe, povodom okončanja vanrednog stanja, obišao je u srijedu Ajfelov toranj, poručivši turistima i Francuzima da će i dalje uživati “visok nivo sigurnosti” zahvaljujući novom zakonu o antiterorizmu, u koji su uvršćene neke od vanrednih mjera, prenosi AP.

Filip je tom prilikom najavio oštrije mere bezbjednosti na osjetljivim lokacijama, zaključivši da je napad kamionetom u New Yorku u utorak podsjetio da je opasnost “velika svuda u svijetu”.

Zatvaranje džamija

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je u julu da će vanredno stanje prestati ovog mjeseca.

Međutim, kako se navodi, njegova Vlada radi na novom zakonu o sigurnosti, koji će mnoge mjere koje podrazumijeva izvanredno stanje učiniti trajnim.

Ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb izjavio je ranije da je neophodno očuvati sigurnost građana Francuske.

Collomb je rekao da će novi zakon omogućiti Vladi da nastavi sa zatvaranjem džamija za koje se smatra da njihovi imami odobravaju terorizam.

“Danas postoje tri [džamije] koje želimo zatvoriti… Od početka vanrednog stanja zatvorili smo 16”, kazao je on.

Izvor: Agencije