Katarski emir: Trump nudi sastanak u SAD-u za okončanje krize u Zaljevu

Trump je šeika Tamima nazvao 'dugogodišnjim prijateljem' (AFP)

Katarski emir je kazao da je američki predsjednik ponudio sastanak u njegovoj ljetnoj rezidenciji Camp David kako bi se okončala diplomatska kriza u Zaljevu.

Tokom gostovanja u američkoj televizijskoj emisiji 60 Minutes, šeik Tamim bin Hamad Al Thani je rekao da Donald Trump planira da na zajednički sastanak dovede zaljevske susjede u pokušaju da bude posrednik u sporu.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein 5. juna prekinuli su veze sa Katarom te nametnuli kopneni, pomorski i zračni embargo, optuživši Dohu da podržava “terorizam”.

Zvanična Doha čvrsto negira optužbe, a više puta je pozvala na “bezuvjetni dijalog zasnovan na međusobnom poštivanju suvereniteta”.

“Istina je, on [Trump] je predložio da dođemo”, kazao je šeik Tamim u informativnoj emisiji CBS-a 60 Minutes, u vezi ponude američkog predsjednika da organizira sastanak u Camp Davidu.

“Odmah sam mu rekao: ‘gospodine Predsjedniče, mi smo veoma spremni, od prvog dana tražim diplomatski sastanak’.”

U odgovoru na pitanje voditelja Charlieja Rosea u vezi reakcije zemalja koje su blokirale Katar, emir je odgovorio: “Ovaj sastanak se trebao održati veoma uskoro, ali nemam nikakvih odgovora”.

Spremnost za posredovanje

Trump je prethodno rekao da podržava napore Kuvajta za posredovanje, ali ako ta zemlja ne uspije riješiti krizu u Zaljevu, da je on “spreman da bude posrednik”.

Cijeli intervju šeika Tamima u bit će emitiran u nedjelju navečer.

Intervju je održan u katarskoj prijestolnici Dohi početkom oktobra, nekoliko sedmica nakon što su se emir i američki predsjednik sastali na marginama 72. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

U obraćanju novinarima nakon njihovog sastanka 19. septembra, Trump je šeika Tamima nazvao “dugogodišnjim prijateljem” i rekao da on ima “veoma jak osjećaj” da će se kriza u Zaljevu “riješiti veoma brzo”.

Šeik Tamim je rekao da Doha i Washington imaju “veoma čvrstu vezu” – u Kataru se nalazi najveća američka vojna baza na Bliskom istoku. On je također rekao kako vjeruje da će Trumpovo “učešće mnogo pomoći” u sporu.

U intervjuu sa Roseom, katarski emir je također rekao da je zabrinut zbog mogućeg haosa na Bliskom istoku ako diplomatska kriza u Zaljevu nastavi eskalirati.

“Zabrinut sam da ako se išta desi, ako dođe do bilo kakvog vojnog razvoja događaja, ova regija će biti u haosu”, rekao je šeik Tamim.

Izvor: Al Jazeera